Zutphense oplichter maakt misbruik van gehandicapte jongen

03-01-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Het programma Opgelicht heeft dinsdagavond in de uitzending een oplichter uit Zutphen aangepakt.
De oplichter (Michael) werkt bij café Schatjes in Zutphen. Hij heeft de 24-jarige Jeroen Kreulen uit Apeldoorn ruim 1.600 euro afhandig gemaakt.
Jeroen Kreulen woont in een verzorgingstehuis voor jongeren. Hij heeft de ziekte van Duchenne, een progressieve spierziekte waardoor hij steeds minder kan. Jeroen zocht via Grinder, een dating-app voor mannen, contact buiten het huis om. Hij vond daarbij een date, maar deze bleek andere intenties te hebben.

“Toen begon hij te vertellen dat hij problemen had mijn zijn huurbaas, en dat hij iemand zocht om geld van te lenen,” vertelt Kreulen. “Eerst dacht ik: zijn probleem. Maar toen begon hij zielig te doen en op mijn gevoelens in te spelen. Hierdoor dacht ik: misschien kan ik hem helpen. Hij werd daarna steeds dwingender.”

Volgens Kreulen wilde Michael eerst 100 euro lenen, daarna werd het 250 euro en het bedrag liep nog verder op.

Michael heeft Kreulen zes keer bezocht om geld te lenen. In totaal werd 1673 euro geleend. “Hij zei dat hij het dubbel terug zou betalen.”
“Uiteindelijk werd het steeds meer.”

Hoewel Michael beloofd had het terug te betalen, kwam hij het geld nooit terug brengen.

Politie
De politie werd ingeschakeld. Deze konden echter niks betekenen voor Kreulen omdat er geen strafbaar feit gepleegd was.
De vader van Kreulen is nog bij Michael langs geweest, maar zonder succes. Michael gaf daarna aan dat hij daar niet van gediend was.

Opgelicht
Het programma Opgelicht is daarom zelf op bezoek gegaan bij Michael. Daarbij bezoeken ze Zutphen omdat Michael op dat moment in café Schatjes zou werken, zo wordt duidelijk uit beelden in het programma. De makers van het programma Opgelicht komen Michael hier tegen.

Op het moment van confrontatie ontkent Michael te weten waar het over gaat. Echter, hij stelt wel dat Kreulen gewoon contact op kan nemen met hem als hij dat wil. Opgelicht wijst hem erop dat er geprobeerd is contact op te nemen met Michael, maar dat hij niet reageert.
Op de vraag waarom Michael misbruikt maakt van een jongen die gehandicapt is, loopt Michael weg.

Als de makers hem achterna gaan, volgt er een één op één gesprek. Hierin geeft Michael zijn nummer aan de programmamakers om contact met hem op te nemen.

40 euro
De moeder van Kreulen heeft daarna contact opgenomen met Michael met de vraag of hij nu bereid was terug te betalen. Hij gaf aan hiertoe bereid te zijn. Volgens Kreulen is inmiddels een bedrag van 40 euro overgemaakt.

“Hij heeft gezegd dat hij de volgende keer iets meer over zou kunnen maken,” aldus de moeder. “We blijven erachteraan gaan.”
Ook het programma Opgelicht heeft toegezegd de situatie in de gaten te blijven houden.