Zutphense partijen willen statiegeld op blikjes en kleine flesjes

27-01-2018 Nieuws Redactie

Foto via Pixabay

ZUTPHEN – Moet Zutphen zich hard maken voor statiegeld op kleine flesjes en blikjes? Dat is de vaag die D66, GroenLinks, Burgerbelang, CDA en de Stadspartij zich stellen.

“Zwerfafval is een hardnekkig probleem en vormt een bedreiging voor het milieu, dieren en mensen, niet alleen in Zutphen, maar landelijk en wereldwijd,” aldus de partijen.

Volgens de politieke partijen heeft een systeem van statiegeld op kleine blikjes en flesjes in landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken ertoe geleid dat het aandeel van deze producten in het zwerfaval flink is afgenomen.
In Nederland en België zijn verschillende partijen die zich hard maken om ook in deze landen het statiegeldsysteem in te voeren. Zij zijn aangesloten in de zogenoemde ‘statiegeldalliantie’. Zowel consumenten- en milieuorganisaties, vakbonden, bedrijven en burgerinitiatieven zijn onderdeel van deze alliantie.

De Zutphense partijen willen dat de gemeente zich ook als partij aansluit bij de statiegeldalliantie. Hiertoe hebben zij een motie ingediend.

Behalve deze aansluiten, willen zij ook dat de gemeente in overleg gaat met de provincie Gelderland. Samen met de provincie moet de gemeente in overleg gaan om verzamelde materialen te recyclen.