Zutphense politici tekeer op twitter na beschuldigende column

18-02-2017 Nieuws Redactie

Op twitter gaat het tekeer | Zutphen24

ZUTPHEN – Een column van SP-kamerlid Ronald van Raak heeft op verschillende plekken boze reacties uitgelokt. Op twitter ontstond er zelfs een relletje tussen de Zutphense SP-fractievoorzitter Mathijs ten Broeke en Burgerbelang-lid Martijn Siemes.

Aanleiding
Van Raak had op de website The Post Online een column geschreven waarin hij suggereert dat Omroep Gelderland zelfcensuur heeft toegepast om de eigen raad van toezicht te beschermen.

Het ging om een artikel over bijverdienende burgemeesters. De Zutphense oud-burgemeester Arnold Gerritsen werd er ook in genoemd, maar die naam werd later geschrapt. Van Raak vond dit opvallend omdat Gerritsen ook voorzitter is van de raad van bestuur van de omroep.
Omroep Gelderland zelf meldt dat het om een journalistieke fout gaat.
“Omroep Gelderland heeft afgelopen week bericht over de Gelderse aspecten van het onderzoek van RTL Nieuws. Hierop heeft een woordvoerder van de gemeente Zutphen contact gezocht met onze redactie en gesteld dat de informatie over de neveninkomsten van de burgemeester niet gegeven kon worden, omdat de gemeente die niet heeft. Deze reactie had in ons bericht verwerkt moeten worden in plaats van de gemeentenaam weg te halen. Dat is inmiddels hersteld,” aldus de omroep.Twitter
Naar aanleiding van een artikel van Omroep Gelderland (dit artikel) had SP-fractievoorzitter Mathijs ten Broeke gevraagd waarom Zutphen deze inkomsten niet wilde geven.

Vervolgens verwees hij door naar de column op The Post Online, waarna hij reageerde met “Ik weet genoeg”.
Martijn Siemes besloot te reageren, wat ontaarde in een discussie.
Toen duidelijk werd dat het om een fout ging, vroeg Siemes of Ten Broeke excuses wilde maken. “Excuses? Ben je besodemieterd. Ik vroeg terecht om opheldering.” Luidde het antwoord.

De gemeente Zutphen heeft wel opheldering gegeven: omdat Arnold Gerritsen al burgemeester was voor 10 maart 2010, heeft de gemeente nooit neveninkomsten bijgehouden. Dit was voor deze datum ook niet verplicht. Deze cijfers zijn daarom nooit meegenomen.
Nu Gerritsen waarnemend burgemeester van Aalten is, zijn de inkomsten voor zijn werk als bestuursvoorzitter wel openbaar.