Zutphense SP hekelt 'boete' voor ziek zijn

24-10-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De eigen bijdrage in de zorg moet afgeschaft worden, dat zegt de lokale fractie van de SP. Maandagavond deden zij in de gemeenteraad een oproep hiervoor.

SP fractievoorzitter Mathijs ten Broeke: “Ziek zijn is geen keuze. Daar hoort geen boete bij. Wij willen de eigen bijdrage dus afschaffen.”
Zutphenaren die bijvoorbeeld huishoudelijke zorg, een scootmobiel of een douchestoel nodig hebben moeten daar nu een eigen bijdrage betalen. De SP noemt dit ‘een soort boete’. De SP wil deze boete op zorg en ondersteuning afschaffen. Dat stelde Ten Broeke vanavond voor tijdens het Begrotingsdebat in de gemeenteraad.

Ten Broeke: “De kosten die een individu heeft aan deze eigen bijdrage kunnen het verschil betekenen tussen wel of niet naar buiten kunnen of wel of niet een verzorgd huis hebben. Dat is gigantisch. De kosten voor de gemeente zijn voor 2018 geraamd op 14.700 euro. De is voor de gemeente peanuts. Zeker gezien de zonnige financiële positie van de gemeente en de verwachting dat de gemeente meer geld gaat krijgen van de Rijksoverheid voor de uitvoering van dit soort taken.”
Over twee weken wordt er over de begroting en ook over dit voorstel gestemd.