Zutphense wethouder De Jonge stuurt op zero-emissie stadsdistributie

28-03-2019 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Donderdag 28 maart nam binnenstad wethouder Annelies de Jonge de nieuwe elektrische vrachtwagen in gebruik door achter het stuur te gaan zitten en bestaande klanten te bevoorraden. Zutphen is een van de weinige plekken in Nederland met een zero-emissie vorm van stadsdistributie en loopt daarmee voorop in het land. Dagelijks vindt de bevoorrading van vele winkels in de binnenstad plaats door een elektrische vrachtwagens. De elektrische vrachtwagen die sinds 2009 in gebruik is, is vervangen en donderdag in gebruik genomen omdat die aan het einde van zijn levensduur was.

Verkeersluwer 

Stadsdistributie levert een belangrijke bijdrage aan het verkeersluwer maken van de Zutphense binnenstad, een reductie van fijnstof, geluid, stank en CO2. Ook is stadsdistributie hiermee een heel zichtbaar en concreet voorbeeld van hoe Zutphen inhoud geeft aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast vergroot het aanzienlijk de aantrekkelijkheid van de stad. Straten zijn vaak smal en alle verkeersdrukte zorgt voor opstoppingen en vertragingen met als gevolg luchtvervuiling en dat draagt op zijn beurt niet bij aan de aantrekkelijkheid van binnensteden. Met de huidige forse toename van e-commerce is het daarbij voor de levensvatbaarheid van winkels van levensgroot belang dat binnensteden goed bereikbaar en aantrekkelijk zijn. Zo niet dan stagneert de omzet van de fysieke winkel niet alleen, maar verliezen ze ook marktaandeel en die combinatie is funest.

Laatste stuk

Sinds 2009 wordt de binnenstad van Zutphen door een smal en wendbare elektrisch vrachtwagen bevoorraad. Het grote voordeel van de wagens is dat zij buiten de venstertijden (tijdstippen waarbinnen goederenvervoer in de binnenstad is toegestaan) winkels mogen bevoorraden. De overslag vindt plaats op het circulaire bedrijventerrein De Mars. Stadsdistributie is het laatste stuk in het bezorgingstraject naar bedrijven in de binnenstad. Grote vrachtwagens hoeven zich dan niet in het centrum van Zutphen te begeven.

Kansen

Het nieuwe voertuig voldoet ook meer qua afmetingen aan de verschillende palletafmetingen. Dit zorgt ervoor dat alle type pallets vervoerd kunnen worden. Dit biedt weer kansen om meer en grotere klanten te binden aan stadsdistributie. Steeds meer marktpartijen stappen al in, inmiddels ook grotere ketens, om gebruik te maken van stadsdistributie in Zutphen. De exploitatie is hiermee nagenoeg kostendekkend.