Zutphense wijken worden ontkoppeld van gas

21-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen gaat inzetten op gasloze woonwijken. Daarvoor gaat de gemeente samen met inwoners plannen bedenken voor de energievoorziening. Het doel is om een ‘Wijk van de Toekomst’ te creëren zonder fossiele brandstoffen.

Het Gelders Energie Akkoord
Eind 2016 ondertekende Zutphen het Gelders Energie Akkoord (GEA). Daarin staat dat elke Gelderse gemeente tussen 2016 en 2019 een Wijk van de Toekomst kiest. Verder moet iedere gemeente voor 2023 wijkplannen hebben voor elke wijk binnen haar grenzen, waarin staat hoe die wijk zonder gas verder kan. Landelijk is het doel om alle woningen in 2035-2050 gasloos verder te laten gaan. De Rijksoverheid heeft dit als opdracht bij lagere overheden neergelegd.

“Zutphen is een milieubewuste gemeente. Maar ook voor veel Zupthenaren is gasloos denken nog een stip aan de horizon,” aldus verantwoordelijk wethouder Coby Pennings. “Het is een uitdaging samen te bedenken, hoe we dat dichterbij kunnen brengen. Het lijkt me geweldig om samen met de wijken aan de slag te gaan en aan toekomstige generaties een gezondere samenleving achter te laten.”

Voorsterallee Noord en Berkelpark
Zutphen wil voor de Wijk van de Toekomst aan de slag in Voorsterallee Noord en Berkelpark. Veel bewoners in die wijk hebben subsidie gevraagd voor het isoleren van hun woning. Zij zijn dus al bezig met verduurzaming. Ook is er veel gestandaardiseerde bouw. Het is daardoor eenvoudiger om op zoek te gaan naar nieuwe duurzame energievoorziening dan in een wijk met veel verschillende, vrijstaande woningen. En het gasnet moet binnen enkele jaren worden vervangen.

De wijkregisseur heeft Wijkteam Noordveen en de bewonersgroepen geïnformeerd. Na de zomervakantie worden de wijkbewoners uitgenodigd om mee te denken