Baudartiusleerlingen op ontwikkelingshulp in Ghana

18-03-2016 Onderwijs Redactie

ZUTPHEN – Twee leerlingen van het Baudartius College in Zutphen zijn in februari afgereisd naar Ghana voor de ontwikkelingsorganisatie Edukans. Zij werden begeleid door twee docenten.
Het gaat om Victor Hendrikse (gymnasium-4) en Dymph Beker (havo-3) samen met de docenten Pleun Krabbenborg (Nederlands) en Sandra Weetink (Mens & Maatschappij).
Zij bezochten onderwijsprojecten en werkten samen met jongeren en leerkrachten aan beter onderwijs.

Samen met achttien leerlingen en zeven docenten van scholen uit heel Nederland deden zij mee aan Going Global. Dit uitwisselingsprogramma heeft als doel de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingssamenwerking te vergroten.

Rechten
“Op 19 februari vertrokken we voor tien dagen naar Suhum, een dorpje ten noorden van Accra. Daar volgden wij als verslaggevers het dagelijks leven van Ghanese medeleerlingen, zowel op school als thuis”, zo legt Victor uit. “Elke Nederlandse leerling werd tijdens de reis gekoppeld aan een Ghanese ‘buddy’.  In deze korte periode leerden wij elkaars leven, gewoontes, manieren en cultuur kennen”, aldus Dymph.

Zo trokken ze ruim een week intensief samen op. “We gingen dieper in op thema’s als kinderarbeid, mensen- en kinderrechten. Welke rechten heb je en hoe kom je voor je rechten op? Ook brachten we het belang van goed onderwijs onder de aandacht van de Ghanese ouders.”

Docente Pleun Krabbenborg heeft tijdens deze reis haar kennis over activerende werkvormen overgedragen aan Ghanese leerkrachten en docente Sandra Weetink ging mee als één van de begeleiders van deze reis.

Sollicitatie
Op het Baudartius College konden leerlingen uit klas 3 en 4 solliciteren naar de functie van verslaggever in Ghana. Ze stuurden een brief met cv en hielden een presentatie voor een sollicitatiecommissie van docenten en Edukansmedewerkers. Victor en Dymph werden uiteindelijk gekozen.
De belevenissen zijn op een blog bijgehouden. De komende tijd presenteren Victor, Dymph, Pleun en Sandra alle opgedane ervaringen aan andere leerlingen en collega’s van het Baudartius.Gerelateerd