Isendoornleerlingen met landkaart opzoek naar henzelf

05-11-2016 Onderwijs Redactie

WARNSVELD – Afgelopen woensdag heeft het Isendoorn College, als eerste middelbare school in Nederland, haar leerlingen letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.

Het is een initiatief om leerlingen opzoek te laten gaan naar henzelf. Daarbij heeft het Isendoorn de hulp ingeroepen van MapsTell, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het in kaart brengen van gedragseigenschappen, en daarmee ook letterlijk een kaart maakt.

Leerlingen van 4 havo en 4 vwo werden 24 vragen gesteld via een interactieve workshop. De antwoorden werden visueel gemaakt door een daadwerkelijke landkaart te maken, waarin de sterke kanten en vuilkuilen terug komen.

“Door gedragsstijlen van leerlingen in kaart te brengen krijgen leerlingen meer inzicht in zichzelf, maar ook in anderen; wat bij kan dragen aan wederzijds begrip voor elkaar.” aldus Bertine van Ginkel, gedragstrainer van MapsTell.

Bij opleidingen is veel aandacht voor de competenties en ‘hard skills’ van studenten, terwijl de ‘soft skills’ vaak een ondergeschoven kind blijven. Daarbij valt te denken aan onderlinge samenwerking, het verplaatsen in de perceptie van de ander en het tonen van begrip. “Dit zijn essentiële eigenschappen tijdens het volgen van een opleiding, en natuurlijk in de verdere loopbaan.”

Van Ginkel: “Deze inzichten zijn ook ideaal te gebruiken voor het voeren van mentorgesprekken: wat motiveert de leerling? Waar liggen zijn of haar krachten? En valkuilen? Waar kan ik daarin als mentor ondersteunen?”

Leerlingen waren enthousiast over de inzichten. “Heel erg gaaf hoe je door zo’n persoonlijke landkaart meer te weten komt over jezelf. Het was heel herkenbaar en leuk om te doen.” aldus een van de deelnemers.

Wie zelf ook wil weten wat voor eigenschappen bij hem/haar passen, kan de gratis test doen via DEZE LINK.Gerelateerd