Leerlingen herdenken Canadese militairen

01-05-2016 Onderwijs Redactie

ZUTPHEN/HOLTEN – Al meer dan 50 jaar brengen leerlingen van het Baudartius College in de week voorafgaand aan 4 en 5 mei een bezoek aan de Canadese begraafplaats in Holten. Zij herdenken daar 31 Canadese militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook Andries Mulder, sinds de zomer van 2015 rector op de Zutphense schoolgemeenschap, ging mee en legde namens de school bloemen bij het herdenkingsmonument. “Meer dan zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog blijft het van het grootste belang om met onze leerlingen te herdenken en de boodschap van vrede over te brengen aan volgende generaties.”

De leerlingen uit klas 1 en 2 hebben in de week voorafgaand aan de herdenking les gehad over de bevrijding van Oost-Nederland door het Canadese leger. Elke klas zorgt vervolgens voor bloemen en kiest twee vertegenwoordigers uit die naar het Canadian War Cemetery gaan. Deze leerlingen krijgen een naam en levensbeschrijving van een soldaat die in Holten wordt herdacht. Tussen de bijna 1400 graven moeten ze dan het geadopteerde graf van die soldaat zoeken. Uiteindelijk komen ze bij het graf van ‘hun’ soldaat en leggen daar bloemen neer namens hun eigen klas.

Dit maakt veel indruk, jonge jongens die hun leven hebben gegeven voor onze bevrijding en de vrede. Het bezoeken van de geadopteerde graven is een waardevolle traditie die het Baudartius graag in stand wil houden, want om in de woorden van Albert Schweitzer te spreken: “Kriegsgräber sind die großen Prediker des Friedens”.Gerelateerd