Roze Giro-fietsen verzamelen voor het goede doel

06-05-2016 Onderwijs Redactie

ZUTPHEN - Op het Baudartius College in Zutphen worden deze dagen zoveel mogelijk roze fietsen verzameld die overal langs het Giro-parcours zijn te vinden. Bedenkers van dit plan zijn Rosanne Bombeld en Eline Leeneman, die over dit project een profielwerkstuk willen maken. Nadat zij hoorden van het Qhubeka-project in Zuid-Afrika, waarbij fietsen worden geschonken aan schoolgaande kinderen, was de link snel gelegd met het goede doel waarvoor de school al een aantal jaren aan de slag gaat.

Het Baudartius werkt samen met Edukans om scholen in ontwikkelingslanden te onderhouden en van materiaal te voorzien.

“Waarom zouden fietsen niet onder dat materiaal kunnen vallen”, dachten Rosanne en Eline. “Nu moeten kinderen daar vaak uren lopen naar school, zodat ze moe zijn op het moment dat ze wat moeten leren. Met een roze schoolfiets worden vele uren bespaard die ze dan aan hun leerwerk kunnen besteden”, aldus de 5VWO-leerlingen. Toen Gelderland steeds rozer begon te kleuren vanwege de Giro d’Italia, werd het idee geboren om zoveel mogelijk roze fietsen te verzamelen, die weer op te knappen en ze vervolgens naar het actieland van de school te brengen. Dit jaar is dat Ghana.

Diverse gemeenten op de Giro-route werden benaderd en men was vrijwel unaniem zeer lovend en enthousiast voor het plan van Eline en Rosanne.

Zondag 8 mei rijdt de Giro-karavaan langs het Baudartius College in Zutphen. De leerlingen komen deze zondag naar school om er een gezellige middag van te maken.Gerelateerd