Zwetende Zutphense kindjes: eindtoets op basisscholen begint vandaag

18-04-2017 Onderwijs Peter van de Ven

ZUTPHEN – Voor vele Zutphense kindjes begint vandaag weer de eindtoets op de basisschool. Scholen kunnen hierbij kiezen voor de Centrale Eindtoets, of een van vijf andere goedgekeurde eindtoetsen. De populairste, alternatieve toets is de IEP-test.

Het maken van een alternatieve toets is sinds 2015 toegestaan. In dat eerste jaar nam 6 procent van de basisscholen deze alternatieve toets af. Nu is dat meer dan een kwart.

Een van de Zutphense basisscholen die vorig jaar (en dit jaar) de IEP-toets gebruikte is de Prins Clausschool. “De IEP is meer kindvriendelijk”, vertelt een medewerkster van de school, “kinderen kunnen antwoorden in de boekjes van de toets schrijven, en hebben dus geen geklooi met antwoordbladen. Dan heb je niet dat per ongeluk bij de verkeerde vraag het verkeerde antwoord wordt aangekruist.”

“De IEP-toets toets daarnaast heel direct de vaardigheden van rekenen, in plaats van dat alle sommen verstopt zitten in talige verhalen.”
Ook basisschool De Plotter gebruikt de alternatieve toets. Zij vinden deze beter aansluiten bij hun visie door de vraagstelling in de toets.
Veel andere scholen, zoals de Jan Ligthart, De Parel, De Bongerd en Theo Thijssen gebruiken nog wel de klassieke eindtoets.

Voor enkele van deze scholen is het gebruik van de centrale eindtoets een keuze vanuit de scholengemeenschap Archipel.

Zo ook voor de Theo Thijssen school. “ Volgend schooljaar mogen we zelf kiezen”, zo laat Educatief Centrum Theo Thijssen weten. “We zijn ons ook aan het oriënteren op alternatieven. De kans dat het volgend jaar anders is, is aanwezig.”

Het maken van de eindtoets is wettelijk verplicht. Al weten veel kinderen al naar welk niveau en welke middelbare school zij gaan. Dit wordt bepaald door het advies van de leerkracht.
De eindtoets leid in 1 op de 15 gevallen tot een bijstelling van het advies. Dit gebeurt vaker bij meisjes dan bij jongens.Gerelateerd