Arnold Gerritsen: afscheid van een burgervader

04-01-2016 Politiek Redactie

ZUTPHEN – Maandagavond is het afscheid van burgemeester Arnold Gerritsen aan de Zutphense bevolking. Hij heeft Zutphen dan 17 jaren gediend als burgervader.

Met welk gevoel kijkt u terug?
“Wat overheerst is dat ik het deze 17 jaar met heel veel energie heb kunnen doen. Zutphen is voor mij heel inspirerend. Ik kwam hier naar toe, en het leek me geweldig om hier burgemeester te worden. Dat is gelukt. En de liefde voor de stad is niet verminderd.”

Wat is u bijgebleven van de afgelopen jaren?
“Iets wat voor mij heel belangrijk is, en waar ik ook bij betrokken ben geweest, is het behoud van de rechtbank. We hebben er samen veel energie in gestopt, want het sluiten mocht niet gebeuren. Als burgemeester ga je voorop in de lobby. Ik ben in Den Haag geweest om verschillende gesprekken te voeren. Daar waren ze gevoelig voor. Ik ben dan ook heel blij met de uitkomst zoals die er nu uit ziet.”
“Ook de begrafenis van Rowen Bats (omgekomen bij vlucht MH17, red.) zal mij altijd bijblijven. Zo'n jong leven dat eindigt, dat maakt indruk. Het contact met de ouders is iets wat je bijblijft. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.”

“Verder is het positief hoe we in Zutphen zijn omgegaan met het dossier over de vluchtelingen. Dat was een belangrijk item van afgelopen jaar.”
“Daarnaast is er de schrik van de sociaal economische zwakke structuur waar nu maatregelen voor genomen worden.”
“Zo zijn er ups en downs in de afgelopen jaren.”

Welke successen heeft u verder gehad in Zutphen?
“Een burgemeester moet een zekere maten van bescheidenheid laten zien; hij heeft een ondersteunende taak. Het zijn de wethouders, het college en de raad die het werk moeten doen. Waar ik het meeste plezier aan beleefd heb is de ondersteunende rol die ik daarin heb kunnen spelen.”
“Wel ben ik blij dat Zutphen gebruik heeft kunnen maken van de ruimte die Gelderland gaf in het stedenbeleid. We hebben behoorlijk veel projectgeld naar Zutphen kunnen halen. Het levert goede resultaten op met het opknappen en verfraaien van de binnenstad.”
“Zo hebben we de bijdragen gekregen om de tunnels naar Noorderhaven aan te kunnen leggen. De kwaliteit van de stad is er absoluut vooruit op gegaan de laatste jaren.”
“Ik ben coördinerend verantwoordelijk geweest voor die gelden van de provincie. Ik ben dan ook heel blij dat het zo'n positief zichtbaar resultaat heeft opgeleverd.”
“En we gaan nog verder: de IJsselkade komt eraan en de ontwikkeling van Noorderhaven gaat nog verder. Zutphen heeft het nodig als stad om heel aantrekkelijk te zijn. Zo kunnen ze de concurrentie met andere plaatsen aan.”

“Daarnaast ben ik als burgemeester verantwoordelijk voor openbare veiligheid. Daar heb ik in de regio ook heel veel tijd en energie in gestopt. Voor Zutphen tonen de cijfers aan dat het de goede kant op gaat. Zo is het uitgaansgeweld verminderd, evenals het aantal woninginbraken.”

Hoe vindt u dat Zutphen achtergelaten wordt?
“We hebben veel bereikt. Maar we zijn er nog niet. Waar ik wel met zorg naar kijk is dat we in Zutphen met de economie nog in zwaar weer verkeren. Het aantal mensen met een uitkering is veel te hoog. We zien dat een hoop werkgelegenheid is vertrokken.”
“Daarnaast zijn er ook diensten, zoals de GGD, naar Zutphen gekomen. Dat zijn de gunstige feiten.”
“Maar we zullen meer moeten investeren in de samenwerking in de Stedendriehoek. Werkgelegenheid moet bereikbaar worden in de regio.”

Wat wilt u uw opvolger meegeven over Zutphen?
“Wat voor elke burgemeester geldt, is dat ze goed verbinding moeten maken met de samenleving. Een van de rollen van burgemeester is om een goede antenne te hebben voor wat er in de samenleving leeft.”
“Zo is het verenigingsleven in Zutphen goed vertegenwoordigd. Ook zijn hier veel vrijwilligers actief. Zutphen is stads, eigenwijs. Niks wordt voor zoete koek aangenomen. Dat vind ik ook het leuke. Er is een mentaliteit van: 'bemoei je niet teveel met een ander, bemoei je met jezelf'. Dat heeft ook zijn aantrekkelijke kanten.”

Wat zijn vanaf nu de toekomstplannen?
“Ik ga eerst genieten van het feit dat ik van mijn agenda niet zoveel hoef te doen.”
“Maar ik heb veel ideeën en hobby's opgespaard. Zo heb ik de afgelopen tien jaar niks gedaan met hele fotocollecties in dozen. Daar kan ik nu wat mee gaan doen!”
“Bovendien wil ik uitgebreid wat langer op vakantie. Dat is eerder niet mogelijk geweest. Ook zal de familie wat meer aandacht gaan krijgen, en kan ik weer wat boeken gaan lezen, dat is wat anders dan rapporten en verslagen.”

“Daarnaast blijf ik nog in een aantal nevenfuncties. Zo ben ik nog betrokken bij omroep Gelderland tot de perikelen omtrent de reorganisatie van de regionale omroepen voorbij zijn. Dat zal waarschijnlijk tot eind 2016 zijn. Ook blijf ik me bezighouden met de Berkelcompagnie die alle belangen behartigd over wat met de Berkel te maken heeft.”

U gaat lezen? Welke boeken zijn als eerste aan de beurt?
“Ik heb nog wat liggen van Tess Gerritsen, overigens geen familie. Verder heb ik nog wat historische romans liggen. Ik lees graag boeken die op een goede manier over de historie schrijven.Gerelateerd