Eerste gesprekken voor Zutphense coalitie op dinsdag

24-03-2018 Politiek Redactie

ZUTPHEN POLITIEK - GroenLinks Zutphen neemt als grootste partij van de verkiezingen in Zutphen het voortouw in de formatie. De verkiezingsuitslag in Zutphen maakt dat GroenLinks in de informatieronde met alle partijen in gesprek gaat.

Aanstaande dinsdag (27 maart) is vanaf 20.00 in de Burgerzaal de openbare bijeenkomst over de komende collegeonderhandelingen. Onder leiding van de burgemeester, Annemieke Vermeulen, vindt een gesprek plaats met alle lijsttrekkers.

Tijdens de bijeenkomst op 27 maart legt Annemieke Vermeulen de lijsttrekkers een aantal vragen voor:
• Wat wilt u GroenLinks meegeven als belangrijke randvoorwaarden voor het proces?
• Met welke partijen adviseert u GroenLinks de onderhandelingen starten?
• En zijn er partijen die u op voorhand adviseert uit te sluiten?
• Hoe ziet u de rol van uw eigen partij?
• Wat zijn volgens uw partij de belangrijkste 2 thema’s die in de onderhandelingen op tafel moeten komen?

In het tweede deel van de avond stelt de fractie van GroenLinks de informateurs voor. Het gaat om Victor Boldewijn en Rosalie Smit.

Duurzaamheid
GroenLinks heeft het thema duurzaamheid hoog op de agenda staan. “Dat wij voor een groen en duurzaam akkoord gaan, daar kunt u zeker van zijn, maar dat sluit op voorhand geen partij uit” aldus Liza Luesink. Daarnaast heeft GroenLinks zich de afgelopen periode en tijdens de campagne sterk gemaakt voor nieuwe manieren van politiek bedrijven, waarbij ook de inwoners van Zutphen nadrukkelijk een stem hebben.

Liza Luesink: “Ook het proces van de formatie willen we waar dat kan inwoners bij betrekken en helderheid geven over de voortgang. Het feit dat we dinsdagavond in de Burgerzaal de eerste bijeenkomst hebben en mensen uit Zutphen welkom zijn hierbij aanwezig te zijn is al een eerste stap hierin. Ook zullen we met interviews, filmpjes en vlogs het proces van de formatie dicht bij onze inwoners brengen.”

Informateurs Smit en Boldewijn
Rosalie Smit (34) is eigenaar van een politiek adviesbureau, oud voorzitter van GroenLinks Amsterdam en politiek assistent van wethouder Andrée van Es. Ook is zij voormalig directeur (a.i.) van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Victor Boldewijn (37) is bekend in de Zutphense politiek. Hij is eigenaar van een trainings- & adviesbureau, oud bestuurslid van GroenLinks Zutphen en heeft de afgelopen periode voor GroenLinks Zutphen in de raad gezeten.