Geslaagde Groep 8 aan de macht

16-05-2019 Politiek Redactie

Een deel van de leerlingen uit groep 7/8 van de basisscholen in de gemeente Bronckhorst bezochten op 15 mei het gemeentehuis. Dit deden zij in het teken van ‘Groep 8 aan de macht’. Na een goede voorbereiding in de groep, met lessen over burgerschapsvorming, grepen zijn onder leiding van burgemeester Marianne Besselink de macht tijdens een kinderraadsvergaderingen. Ook kregen de leerlingen een aantal workshops aangeboden.

Vorig jaar organiseerde de gemeente Bronckhorst ook twee bijeenkomsten Groep 8 aan de macht samen met adviseur Ans Borninkhof van Burgerschapsvorming Advies. De eerste bijeenkomst op 15 mei, waar 2 scholen aan hebben meegedaan, is prima verlopen. Zowel leerkrachten als kinderen waren enthousiast. Op 24 mei 2019 grijpen nog eens 5 scholen de macht.
 

Goede voorbereiding: verkiezingen houden en een raadsvoorstel bedenken

In de weken voorafgaand werden de leerlingen door hun leerkrachten al goed voorbereid. Ze leerden over de werking van democratie, politiek, verkiezingen en welke taken een gemeente heeft. De voorbereidingen op school passen goed binnen de wettelijk verplichte burgerschapsvormingslessen die het Rijk van het onderwijs vraagt.

Omdat een kinderraadsvergadering niet zonder kinderraadsleden kan, organiseerden de scholen zelf verkiezingen om per school vijf raadsleden te kiezen die de groep vertegenwoordigden. Ook de voorstellen waarover gestemd werd, hebben de leerlingen zelf bedacht. De voorstellen moesten gaan over het vergroten van duurzaamheid in Bronckhorst.

Kinderraadsvergadering

De leerlingen namen ook deel aan workshops die gegeven werden door raadsleden. Ze discussieerden over thema’s als vrijheid, solidariteit en gelijkwaardigheid. Vanuit hun standpunt presenteerden zij voor even een eigen politieke partij. Ook deden ze mee aan een quiz en kregen ze een rondleiding door het gemeentehuis. Hoogtepunt van het bezoek was de kinderraadsvergadering. Een vergadering, met de kinderen zelf in de hoofdrol en onder leiding van de voorzitter van de ‘echte gemeenteraad’, burgemeester Besselink. De kinderraadsleden wisselden standpunten en meningen uit over hun eigen voorstellen. Uiteindelijk werd democratisch gestemd voor het beste voorstel. Beide deelnemende scholen, De Rank uit Toldijk en De Leer uit Hengelo deden ieder mee met twee raadsvoorstellen.

Watertank op het dak

Het resultaat van de eerste kinderraadsvergadering van 15 mei is dat De Rank 2 de meeste stemmen van de kinderraad kreeg voor hun voorstel. Zij gaan een watertank op het dak van de school realiseren om met regenwater de toiletten door te kunnen spoelen. De gemeente Bronckhorst stelt voor de uitvoering van dit winnende voorstel € 250 beschikbaar. De leerlingen (en hun klussende ouders) zullen zich dit schooljaar nog inzetten om hun voorstel uit te gaan voeren.