GroenLinks grote winnaar in Zutphen: 'verandering begint hier'

22-03-2018 Politiek Redactie

ZUTPHEN POLITIEK – Gejoel, gejuich en applaus. De GroenLinks aanhang in de Burgerzaal van het oude gemeentehuis kon zich niet inhouden bij het horen van de uitslag.

De partij komt als 'grote' winnaar uit de verkiezingen van Zutphen. In totaal zullen zij 5 van de 29 zetels binnenhalen. Dat is twee meer dan vier jaar geleden.

Lijsttrekker Liza Luesink glimlachte van oor tot oor bij het zien van de uitslag. “Verandering begint hier,” zo zei ze, waarmee ze de slogan van de partij herhaalt. “Deze mooie uitslag is te danken aan het hele team.”

Naast Luesink staat een andere partijleider bij wie de lach niet van het gezicht kan: Annelies de Jonge van de PvdA. Waar overal in het land de arbeiderspartij gezakt lijkt, steeg deze juist in Zutphen met een zetel. “Het is de eerste keer dat ik de partij zie stijgen,” lacht De Jonge, “ik was zo zenuwachtig voor deze avond.” Tegelijk laat ze zien dat haar handen nog natrillen van de spanning.

De SP kijkt ook tevreden terug. Zij hadden vijf zetels in de raad (door een afsplitsing na de vorige verkiezing bleven er vier over), en zij blijven nu op vier. Lijsttrekker Mathijs ten Broeke deed al meteen een politieke duit in het zakje: “Het is een mooi resultaat. Het is een teken dat mensen zijn voor afbraak van de marktwerking in de zorg.”

Een van de speerpunten van de SP was de afschaffing van marktwerking in de zorg door deze in een gemeentelijke stichting onder te brengen.
Partijen zoals het CDA, VVD, ChristenUnie en BewustZW bleven gelijk. Zij waren hier over het algemeen tevreden mee.

Verliezers
Waar op veel plekken in het land de lokale partijen juist veel winst boekten, bleef het in Zutphen achter. De partijen Burgerbelang en Stadspartij moesten juist zetels inleveren, ten koste van de 'landelijke' partijen.

Rene Sueters van Burgerbelang (vijf zetels vier jaar geleden, maar door afsplitsingen bleven er twee over), is alsnog tevreden met de overige vier. “Het is meer dan we nu hebben,” grapt Sueters met een knipoog naar de afsplitsingen.

De Stadspartij was een stuk meer teleurgesteld. Zij hadden gehoopt op winst. Gerard Pelgrim van de partij sprak dit ook uit: “Het is jammer dat de kiezer ons niet vindt. We gaan binnen de partij de uitslag bespreken.”

Desondanks zijn de meeste in de Burgerzaal van het oude stadhuis wel klaar voor een feestje. Dit werd voortgezet in café Camelot. Wellicht dat hier op de achterkant van bierviltjes het eerste coalitieakkoord geschreven wordt.

'Verandering begint met bier'.