Informateurs pleiten voor drie mogelijke coalities

09-04-2018 Politiek Redactie

ZUTPHEN POLITIEK - Maandagavond hebben de informateurs hun visie gegeven op de politieke toekomst van Zutphen. 

 GroenLinks werd bij de verkiezingen de grootste partij. De informateurs kregen van GroenLinks de opdracht om verkennende gesprekken te voeren, voor een coalitie.

De informateurs gaven daarbij voorkeur aan  drie mogelijke coalities.
Het zijn: GroenLinks, PvdA, SP en VVD als de eerste; GroenLinks, PvdA, VVD en D66 als tweede; GroenLinks, PvdA, SP en D66 als derde.

De PvdA wordt in alle varianten genoemd. Volgens de informateurs was het signaal dat de partij in Zutphen, tegen de landelijke trend in, wel groeide, genoeg om hen er vol bij te betrekken. 

De partijen zijn het allemaal eens dat GroenLinks de formatie moet leiden. Alle partijen gaven aan mee te willen doen. 

Alleen GroenLinks gaf aan een minderheidscoalitie te accepteren. De bovengenoemde coalities hebben allemaal een meerderheid. 

Speerpunten
Alle partijen noemden bij de informateurs duurzaamheid en een aanpak van het sociaal domein als belangrijk. 

Afvallers
Burgerbelang viel voor de informateurs af omdat de partij de afgelopen tijd als instabiel werd ervaren. Ook CDA en ChristenUnie (die samenwerken) waren niet bruikbaar voor de coalitie in verband met breekpunten die de partijen formuleerden omtrent de aanstelling van wethouders. 

Liza Luesink van GroenLinks neemt het advies ter harte, zegt ze. GroenLinks gaat nu zelf in gesprek met de partijen  om een coalitie te vormen.