Interview: Dit is onze nieuwe burgemeester; Annemieke Vermeulen

30-12-2016 Politiek Redactie

ZUTPHEN – Vorige week werd ze officieel geïnstalleerd, daarna kreeg ze de eerste rust voor de kerst. Annemieke Vermeulen (VVD) zal als nieuwe burgemeester er zijn voor alle Zutphenaren. Daarbij zal ze eerst wennen aan de nieuwe stad, al was de eerste indruk prima: “De installatie was al bijzonder. In zo'n burgerzaal kom je helemaal in de sferen zoals Zutphen is. Ik ben al vier keer geïnstalleerd als burgemeester, maar dit was echt een hele bijzondere.

Achtergrond
Vermeulen heeft tot haar 18e in Apeldoorn gewoond. Dat maakt haar geen onbekende van de regio. Daarna is zij gaan studeren in Amsterdam, kunstgeschiedenis en archeologie. Na haar propedeuse is ze overgestapt naar de universiteit van Leiden voor een specialisatie. “Zo ben ik afgestudeerd in zilver uit de 18e eeuw.”, vertelt Vermeulen.

Na haar afstuderen ging zij naar Alphen-Chaam gegaan, net boven de Belgische grens. Daar heeft zij 10 jaar gewoond, en is ze in aanraking gekomen met de politiek.

“Er speelde enkele zaken in Alphen-Chaam, waarna ik gevraagd werd om me beschikbaar te stellen voor de lijst. Dat heb ik toen gedaan.”
“Ik heb lange tijd een eenmansfractie gehad, dat was best wel pittig.”

Daarna ging ze op voor burgemeester. “Mijn eerste sollicitatie daarvoor was het meteen. Dat was in Millingen aan de Rijn. Een gemeenschap met 6000 inwoners.”

Na 5 jaar had ze het gevoel dat hier alles gedaan was, waarna ze solliciteerde op Leusden. Hier zou ze vervolgens 7 jaar zitten.

Richting Zutphen
“Ik had Zutphen al een tijdje op een lijstje staan van 'interessante gemeenten'. Ik zag dat de stad vrij kwam. Toen heb ik eerst met mijn gezin overlegd wat zij daarvan vonden.” Daarvoor werden haar man en kinderen (dochter van 16 en een zoon van 14) bijeen geroepen. “Daarmee in de auto naar Zutphen en hier rondlopen. Het voelde meteen goed.”

Vermeulen vertelt dat als kunsthistorica, Zutphen “helemaal geweldig is om in te wonen”. “We hebben koffie gedronken bij de Pelikaan, een prachtige bloemenzaak gevonden en we zagen een prachtige dynamiek.”

De sollicitatiebrief voor de stad kon nu geschreven worden. “Na een gesprek werd ik voorgedragen voor de vertrouwenscommissie. Vervolgens is het lang wachten, maar dan komt dat telefoontje dat ik het geworden was. De fles champagne is toen wel open gegaan.”

Inmiddels rijdt ze wat vaker op en neer richting de stad en kijkt ze online waar er huizen te koop staan. “Het is wel fijn om de stad en de wijken te leren kennen.”

Aan de slag in Zutphen
“Ik sta heel graag tussen de mensen,” vertelt Vermeulen, “Ik wil graag een groot netwerk bouwen, zodat ik mensen met elkaar kan verbinden.”

Ze beschrijft haarzelf als een bestuurder die initiatieven uit de samenleving moet helpen. “Zijn onze regels en procedures wel zo ingericht dat het aantrekkelijk is om met nieuwe initiatieven te komen? Daar kijk ik graag naar in Zutphen.”

Zij wil kijken hoever de regelgeving daarvoor rekbaar is. “Het elastiek van de regels kunnen opgerekt worden. Wetgeving wordt vaak gebruikt zodat dingen niet kunnen. Ik wil kijken hoe je met de regels kan spelen, dat je de belemmeringen weg kan halen.”

Hoe het in Zutphen eruit gaat zien, moet ze nog ontdekken. “In Leusden wilden jongeren een kermis. Maar de gemeente vond het niet meer hun taak om dat te organiseren. We hebben toen de jongeren aangeboden om het te organiseren, en daarmee te helpen.”

“Zutphen wil de bevolking zoveel mogelijk betrekken bij de politiek. Ik wil dat ook een stukje omdraaien; dat we de politiek, het gemeentehuis en de wethouders meer betrekken bij de bevolking.”

Kennismaken
Voordat zij met deze zaken aan de slag gaat, wil Vermeulen zich eerst oriënteren in Zutphen. “De eerste 100 dagen ga ik overal praten en kijken. Ervaringen opdoen en luisteren.”

“Ik kom net kijken in Zutphen. Ik ben gewapend met een aantal schriftjes, en alles wat ik zie ga ik opschrijven.”
Na de eerste 100 dagen gaat ze kijken of ze er conclusies aan kan verbinden, en of ze met plannen kan komen.

Onder de waarnemend burgemeester, Carry Abbenhues, is al een heel stappenplan voor Zutphen uitgedacht. Vermeulen wil deze koers wel blijven volgen, maar met haar eigen invullen. “Deze lijnen zijn uitgezet, daar gaat niks aan veranderen. Ik kom niet met de missie om van Zutphen, Leusden te maken.”

Burgemeester voor de bevolking
Sinds 1945 is Zutphen geleid door burgemeesters met een PvdA, of D66 achtergrond. Daarnaast is Zutphen decennia lang een stad geweest van de PvdA, totdat bij de laatste verkiezingen in 2014 de SP de grootste werd.

Het is voor het eerst dat iemand van de VVD het burgemeesterschap opneemt. “Ik voel me bij geen enkele kleur niet thuis. Ik sta hier niet als VVD-burgemeester. Ik maak geen onderdeel uit van de politiek, dus ik ga mij niet bemoeien met de politieke koers.”

Volgens Vermeulen was Millingen aan de Rijn was ook overwegend PvdA-gericht, hier voelde zij zich prima thuis, “Als burgemeester ben je er niet voor de politieke koers. Je bent er voor de processen en procedures. Ik kijk of we goed zijn voor de bevolking en voor elkaar.”

Voormalig burgemeester Arnold Gerritsen zat 16 jaar in Zutphen. Vermeulen weet niet of dat voor haar is weggelegd: “Ik denk van te voren niet aan hoe lang ik ergens zal zitten. Maar 16 jaar is in dit tijdsgewricht wel heel erg lang. Na 8 of 10 jaar denk ik dat ik mijn toegevoegde waarde geheel heb ingezet.”Gerelateerd