Kieswijzer: Een stem voor SP is een stem voor een recreatiebad

10-03-2018 Politiek Redactie

ZUTPHEN POLITIEK - Er komen spannende tijden aan voor de politieke partijen in Zutphen. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur is het tijd om een balans op te maken bij de verschillende partijen; verleden en toekomst. Zutphen24 vroeg aan de fractievoorzitters hoe zij terugkijken op de afgelopen vier jaar, en hoe zij uitkijken naar de volgende vier jaar.

Vandaag vragen we het aan Mathijs ten Broeke van de SP.

Jongerenwoningen en actievoeren
De SP heeft het grootste gedeelte van de afgelopen paar jaar oppositie gevoerd. Maar ook vanuit deze positie hebben zij hun dingen waargemaakt.
“Waar ik heel trots op ben is dat er dankzij de SP daadwerkelijk jongerenwoningen gebouwd gaan worden, een half miljoen euro wordt er voor uitgetrokken. Jarenlang werd er door de Zutphense politieke kliek alleen gekletst over woningen, terwijl de woningnood groter en groter werd. Al sinds 2011 strijdt de SP voor meer fatsoenlijke en betaalbare woningen,” zo vertelt Ten Broeke.

De SP is daarnaast veel bezig het publiek bij de politiek te betrekken. Zo lieten zij zien in hun campagne rondom de huishoudelijke hulp.
Ten Broeke: “Maar nog trotser ben ik op de groep thuiszorgers die het niet langer pikten dat ze keer op keer ontslagen werden en hun werk voor steeds minder loon moesten doen als gevolg van de marktwerking in de zorg. Zij zijn het geweest die de druk hebben opgevoerd voor een grote omwenteling en de afschaffing van de marktwerking. De oprichting van een gemeentelijke stichting in plaats van de commerciële zorgbedrijven, is de enige manier waarop de thuiszorgers weer vaste contracten kunnen krijgen.”

Deze stichting kwam er echter niet. De gemeenteraad stemde eerder in 2018 tegen het idee. Ten Broeke ziet 21 maart als een nieuwe kans: “Een stem op de SP is een stem tegen de marktwerking in de zorg.”

Zutphens zwembad
Het is een van de dingen waar de SP zich ook de komende vier jaar hard voor wil maken; de afschaffing van de marktwerking in de zorg.
Ten Broeke ziet ook kansen om het zwembad van Zutphen, de IJsselslag aan te pakken. “Zutphen verdient een recreatiezwembad met glijbaan en buitenbad. In 2012 hebben de bestuurders van Zutphen gekozen voor de sloop van het Graaf Ottobad en de bouw van een saai vierkant wedstrijdbad. Niet verrassend dat dit bad zwaar verlies draait, want voor een leuk uitje naar het zwembad gaan jongeren en jonge gezinnen met kinderen liever naar Vorden, Almen of Brummen, dan naar de IJsselslag.”

Dit jaar werd een motie van de SP al aangenomen om de kosten voor de ombouw op een rij te zetten. Het is een van de punten waar de socialisten tijdens eventuele coalitieonderhandelingen zich hard voor zal maken.
Ten Broeke: “Bij de coalitieonderhandelingen zal de toekomst  van het zwembad bepaald worden, dus hoe groter de steun van de bevolking, hoe eerder je weer voor je plezier naar het zwembad in Zutphen kunt.”

De gemeenteraadsverkiezingen zijn 21 maart. Zutphen24 zal tot die tijd met verschillende partijen spreken.