Kieswijzer: GroenLinks trots op regenbooggemeente; gaat voor groene energie

27-02-2018 Politiek Redactie

ZUTPHEN POLITIEK – Er komen spannende tijden aan voor de politieke partijen in Zutphen. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur is het tijd om een balans op te maken bij de verschillende partijen; verleden en toekomst. Zutphen24 vroeg aan de fractievoorzitters hoe zij terugkijken op de afgelopen vier jaar, en hoe zij uitkijken naar de volgende vier jaar.

Vandaag vragen we het aan Liza Luesink van de GroenLinks.

Jongeren en regenbogen
“Als GroenLinks Zutphen onderscheiden we ons door onze manier van werken en daar zijn we trots op. We zijn open, durven eerlijk te zeggen als we het antwoord (nog) niet weten en werken in de volle breedte samen met andere partijen en inwoners.” aldus Luesink.
Een van de prestaties waar GroenLinks bijzonder blij mee is, is 2GetThere. Een initiatief voor jongeren.
“In één jaar tijd zijn al 100 jongeren door andere jongeren gecoacht en begeleid richting school, werk of zorg,” vertelt Luesink trots.
“Ook zijn we trots op het Masterplan Onderwijs, dat ervoor zorgt dat de diversiteit van scholen te behouden blijft en de samenwerking tussen scholen en met ondernemers in onze gemeente versterkt.”

Een ander project van GroenLinks kleurt de stad meer dan alleen groen. Zo waren zij, in samenwerking met andere partijen, de kartrekker van het initiatiefvoorstel Zutphen Regenbooggemeente, dat bijdraagt aan de veiligheid en sociale acceptatie van LHBT’ers in zowel het onderwijs, de ouderenzorg als de gemeente.

Energieakkoord
De komende vier jaar is er bij de Zutphense tak van GroenLinks veel aandacht voor een Zutphens Energieakkoord. Luesink: “Nederland loopt achter als het gaat om schone energie. GroenLinks is duidelijk: we investeren alleen nog maar in duurzame vormen van energie. Steeds meer mensen wekken zelf hun energie op. GroenLinks ondersteunt deze initiatieven van inwoners, we grijpen elke mogelijkheid aan om energie te besparen en schone energie op te wekken.”

GroenLinks wil graag dat het voorbeeld zoals in het Waterkwartier en Voorsteralleekwartier is ingezet, gevolgd wordt. “Het worden de eerste gasloze wijken, we leggen geen nieuwe gasleidingen aan en wie zijn CV moet vervangen stimuleren we om over te stappen op gasloos. We geven nu eens echt voorrang aan de fiets als schoon en gezond vervoermiddel met fietsstraten en fietsparkeerplekken. We bouwen aan een infrastructuur voor elektrische laadpalen en realiseren windmolens en zonnepanelen op meer daken.”

De slogan van GroenLinks voor de komende periode is 'Verandering begint hier in Zutphen'. Luesink: “Omdat we ervan overtuigd zijn dat we in onze gemeente samen het verschil kunnen maken. Het kan wél: voor iedereen een fijne woning, betaalbare zorg, een goed inkomen en een schone leefomgeving.”

Het volledige verkiezingsprogramma is HIER te lezen.

Morgen volgt een andere partij uit de Zutphense politiek.