Motie van afkeuring: veel meer personeel bij Het Plein dan gedacht

13-03-2018 Politiek Redactie

ZUTPHEN POLITIEK – De gemeenteraad heeft maandagavond een motie van afkeuren aangenomen tegen de wijze van groei van het personeel bij Het Plein.
Bij de uitkeringsinstantie werken veel meer mensen dan aanvankelijk gedacht. Dat, terwijl er al een flink miljoenentekort is bij Het Plein.
Waar gedacht werd dat er voor 116 voltijdbanen (fte) aan het werk was, blijkt uit een telling dat er maar liefst 160 fte aan het werk is. Dat is 38 procent meer dan verwacht.

De extra medewerkers konden binnenkomen omdat er door verschillende partijen binnen Het Plein mensen werden aangenomen, zonder dat iedereen op de hoogte was.

Het Plein lijkt dit jaar een tekort te hebben van 9,5 miljoen euro. Een deel van dat tekort komt dus omdat de kosten voor personeel veel lager was begroot.

Raadsleden spraken hun verbazing uit over deze plotselinge groei van personeel. Zij dienden daarop een motie van afkeuring in. Volgens raadslid Andre Oldekamp is er geen sprake van opzet in het spel (“anders had er een motie van wantrouwen gelegen”), maar laten deze cijfers juist zien hoe complex de materie is.

De raad had echter vooral commentaar op de regie, zoals die gevoerd is op het personeelsbeleid.
Wethouder Annelies de Jonge, onder meer verantwoordelijk voor Het Plein, reageerde fel op de 'verbazing' die de raad uitsprak: volgens haar waren de tekorten eind vorig jaar ook al bekend.Gerelateerd