Na gejuich, nu kritische geluiden over gemeenteplannen huishoudelijke hulp

14-02-2017 Politiek Redactie

ZUTPHEN – Het idee om de huishoudelijke hulp in een stichting onder te brengen werd eind december nog met gejuich ontvangen. Maandag, tijdens de forumvergadering, waren de politieke partijen echter een stuk kritischer.

Aanleiding tot de omslag is het opduiken van een rapport van Gert Rebergen. Deze schreef vorig jaar al een rapport hoe de huishoudelijke hulp in een coöperatie eruit zou zien.

Het document was tot op heden niet betrokken bij de discussie.

De partijen die in december nog enthousiast waren, waarschuwde nu voor 'tunnelvisie' van het college, dat inzette op een stichting. Vrijwel alle partijen willen dan ook dat er meerdere scenario's voor de huishoudelijke hulp uitgewerkt worden.

Deze 'business cases', waarin de haalbaarheid van de huishoudelijke hulp in stichtingsvorm of coöperatie bekeken wordt, moeten volgens de partijen naast elkaar gepubliceerd worden.

Withagen
Het ontbreken van het rapport over de huishoudelijke hulp in een coöperatie wordt wethouder Patricia Withagen kwalijk genomen. Oldekamp (ChristenUnie) sprak daarbij openlijk uit dat deze actie het vertrouwen schaadt.
Withagen zelf kon maandag niet reageren in verband met ziekte.

Beide mogelijkheden
Om te verzekeren dat alsnog naar beide mogelijkheden gekeken wordt, hebben vrijwel alle partijen een amendement ingediend om beide onderzoeken mogelijk te maken. Alleen de SP was hier tegen. Zij zien liever dat er vaart wordt gemaakt met een stichting. Matthijs ten Broeke zei dat deze verandering “Niet gisteren, en ook niet twee weken geleden, maar veel eerder, plaats had moeten vinden.”Gerelateerd