Niet nog een Hermans: 'We hebben extra gekeken naar het verleden van Abbenhues'

22-01-2016 Politiek Redactie

ZUTPHEN – Vanuit de politiek is enthousiast gereageerd op de aanstelling van Carry Abbenhues als waarnemend burgemeester.
Harrij Hissink, van de PvdA, feliciteert zijn partijegenoot met de benoeming.
Ingrid Timmer (D66): “Ik heb er een heel goed gevoel bij. Het is een pittige kordate dame met veel ervaring in het openbaar bestuur en ik denk dat zij een mooie bijdrage kan leveren aan Zutphen.”
Timmer bevestigd dat D66 er nu helemaal achter staat. De benoeming van Loek Hermans had ze achteraf een 'onjuiste inschatting' genoemd.

De SP trok bij de benoeming van Hermans de steun in, maar zegt er nu achter te staan: “Wij zien het zitten met de kandidaat. Ze voldoet aan wat wij verwachten van een waarnemend burgemeester. Ik heb er vertrouwen in”, aldus Mathijs ten Broeke van de SP.
“We hebben alles extra goed bekeken bij deze kandidaat. Of er iets te ontdekken valt in het verleden wat opgerakeld kan worden. Maar dit is een totaal andere kandidaat dan Loek Hermans.”

Met de komst van een PvdA-politica is er niet gekozen uit het 'old-boys'-netwerk van de commissaris van de Koning, Clemens Cornielje. Ten Broeke: “Dat vond ik heel belangrijk, ik ben blij dat zij niet tot de kliek behoorde. Maar als commissie hebben wij geen keuze in de kandidaten.”

Daarmee bedoelt Ten Broeke dat de Cornielje een kandidaat naar voren schuift waarbij de fractievoorzitters alleen 'wel' of 'niet' op mogen zeggen. De beslissing wie er naar voren geschoven wordt, ligt buiten de Zutphense politiek.
Deze keuze lijkt echter breed in de smaak te vallen. “De delegatie van de gemeente Zutphen (fractievoorzitters, college en griffie) heeft positief geadviseerd op deze kandidaat.” zo staat in het algemene bericht van de gemeente.Gerelateerd