SP: Schaf het jeugdloon af in Zutphen

15-11-2015 Politiek Redactie

ZUTPHEN - De SP wil een einde aan het structureel onderbetalen van jongeren en stelt daarom voor om het jeugdloon in Zutphen af te schaffen. Maandagavond dient de SP-fractie hierover een motie in, die ertoe leidt dat volwassen jongeren gewoon recht hebben op tenminste het wettelijk minimumloon.

SP-raadslid Ellis Müller: “Na je achttiende verjaardag ben je volwassen. Je mag autorijden, alcohol drinken, stemmen en je bent verantwoordelijk voor je eigen schulden. Maar je hebt nog geen recht op hetzelfde loon als andere volwassenen. Een 18-jarige moet het doen van maar 4,50 euro bruto per uur, terwijl hij in de winkel wel dezelfde prijs betaalt als een volwassene. Dat vindt de SP asociaal en niet van deze tijd. Voor gelijk werk hoor je ook gelijk loon te krijgen.”

In motie wordt het Zutphense gemeentebestuur opgedragen om binnen de eigen organisatie alle jongeren van 18 tot 23 jaar oud tenminste het wettelijk minimumloon te betalen, in plaats van het jeugdloon. Ook bij overeenkomsten met bedrijven moet als voorwaarde worden gesteld dat er geen jeugdloon gehanteerd wordt. Daarnaast moet Zutphen samen met de andere jeugdloonvrije gemeenten de minister en Tweede Kamer oproepen om zo gauw mogelijk een einde te maken aan het jeugdloon.

Op 30 november zal de motie besproken worden, dan moet blijken of er genoeg politieke steun is om van dit voorstel voor sociale verbetering werkelijkheid te maken. Inmiddels heeft Groenlinks haar steun al uitgesproken.

De motie die ingediend is hier te vinden: motie_jeugdloon.pdfGerelateerd