SP trekt steun aan Loek Hermans in

26-12-2015 Politiek Redactie


ZUTPHEN – De SP heeft de steun aan Loek Hermans als waarnemend burgemeester van Zutphen ingetrokken.

Loek Hermans zou per 1 februari aangesteld worden als waarnemend burgemeester, na het afscheid van Arnold Gerritsen. Het gaat om een periode van negen maanden.

De aanstelling leidde tot een storm van kritiek, vooral vanwege zijn verleden bij Meavita. Dit thuiszorgbedrijf ging failliet in 2009 toen Hermans toezichthouder was. De rechter oordeelde dat de top van Meavita zich schuldig had gemaakt aan wanbeleid.

“Het negeren van de storm aan kritiek die opstak na de aankondiging dat Loek Hermans waarnemend burgemeester van Zutphen zou worden, is voor de SP reden om haar steun aan deze dubieuze voordracht in te trekken.” zo laat de SP weten.

Mathijs ten Broeke, SP-fractievoorzitter: “Hermans weigert te reageren op de kritiek en wacht totdat de storm is overgewaaid. Dat is een burgemeester van Zutphen onwaardig. Ik heb gezegd Hermans te beoordelen op zijn merites. Dat doe ik nu en dat oordeel is negatief.”

Ten Broeke liet de vertrouwenscommissie weten dat hij vrijdag wilde horen wanneer Hermans met een reactie komt en dat hij anders zijn steun intrekt. Toen Commissaris van de Koning Clemens Cornielje daarop liet weten dat deze reactie niet zal verschijnen, was voor hem de maat vol.

Ten Broeke: “De afspraak was dat Hermans vlak na de bekendmaking met een verklaring zou komen over hoe hij zelf zijn Meavita-verleden beoordeelt en hoe hij het voor zich ziet om in Zutphen aan de slag te gaan.”

“Wanneer de hoofdrolspeler wegduikt bij een lading terechte kritiek, dan belooft dat weinig goeds voor de toekomstige negen maanden.”
De SP eist dat de commissaris van de koning een nieuwe kandidaat buiten het 'old boys network'. "Volgens mij is dat niks teveel gevraagd.”

Met het intrekken van de steun van de SP zal Hermans nog steeds benoemd worden. Pas bij een meerderheid aan tegenstemmers kan er opnieuw gekeken worden.Gerelateerd