Stichting huishoudelijke hulp lijkt er te komen; publiek protesteert bij uitstel

19-12-2017 Politiek Redactie

ZUTPHEN – Het lijkt erop dat Zutphen de huishoudelijke hulp in een stichting gaat organiseren. Maandagavond was daarover een tweede forumvergadering.
De stichting is niet het lievelingetje van iedereen: Burgerbelang, de VVD, D66 en de fractie Pepers en Verwoort zijn het er niet mee eens. Het CDA zegt het nog niet te weten.
De overige partijen samen hebben samen echter 15 zetels: precies het aantal dat minimaal nodig is (de Zutphense raad bestaat uit 29 zetels).
Dit bracht het CDA al aan het twijfelen: “Normaal is er veel draagvlak voor beslissingen in het sociaal domein. Nu heerst er verdeeldheid.”

Nog geen beslissingen
Hoewel een meerderheid van de partijen voor een stichtingsvorm lijkt, werd de knoop maandagavond nog niet doorgehakt. De VVD wilde eerst antwoord op enkele vragen van wethouder Patricia Withagen. Hierdoor werd het besluit 'nog niet rijp voor de raad' geacht.

In de raad deed de SP, een groot voorstander van de stichting, een poging alsnog diezelfde avond een beslissing erdoor te krijgen. Een meerderheid verwierp dit, waarna de helft van de publieke tribune uit protest wegliep.

De stichting zal nu pas op 15 januari opnieuw besproken worden.

Stichting huishoudelijke hulp
In de stichtingsvorm komen de medewerkers in de huishoudelijke hulp in dienst van de stichting met behoud van de huidige arbeidsvoorwaarden. De gemeente kan direct en voor langere tijd opdrachten aan de stichting verlenen. Door het oprichten van een stichting heeft de gemeente de mogelijkheid om te sturen op belangrijke beslissingen die kunnen bijdragen aan de ambitie van de gemeente voor de huishoudelijke hulp.

Volgens wethouder Patricia Withagen betekent het niet dat spelers op de thuishulp markt failliet zullen gaan: “We werken uitsluitend met landelijk opererende aanbieders. Als Zutphen wegvalt, zal dat voor hen niet het einde betekenen.”