Storm van verontwaardiging na aanstelling Loek Hermans

23-12-2015 Politiek Redactie

Verschillende Facebookreacties op de benoeming van Loek Hermans als waarnemend burgemeester

ZUTPHEN – Een dag na de bekendmaking dat Loek Hermans (VVD) waarnemend burgemeester gaat worden is er een storm van reacties binnengekomen.

De algemene trend is behoorlijk negatief. In een van de grootste Zutphense Facebookgroepen lopen de reacties van “eng mannetje” tot “zakkenvuller” of “corrupte man”.

In de veel reacties wordt teruggegrepen naar zijn tijd bij Meavita, een zorginstelling die in 2009 failliet ging terwijl Hermans voorzitter van de raad van commissarissen was.

“Het moet toch mogelijk zijn om gezamenlijk duidelijk te maken dat de burgers van Zutphen Hermans niet willen. Hij is wordt persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het faillissement van Meavita waardoor duizenden banen verloren gingen.” is een van de reacties onder de vele nieuwsberichten.

De politiek
De beslissing wie als waarnemend burgemeester ingesteld wordt, ligt in handen van de Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje. Bij een dergelijke voordracht wordt aan de fractievoorzitters gevraagd of er wezenlijke bezwaren zijn tegen de benoeming. De voordracht van Loek Hermans werd in de Zutphense politiek unaniem ondersteund.

“We zijn niet vergeten wat er bij Meavita is gebeurd,” vertelt Bas van der Veen (VVD), “Maar hij heeft een lange loopbaan van meer dan veertig jaar in allerlei functies. Dan kan het dat je daarin een keer heel hard je neus stoot.”
“Betekent dat, dat iemand nooit meer op een post zoals waarnemend burgemeester kan hebben? Dat gaat mij te ver. Ik kijk naar de kwaliteiten die hij heeft en naar de klus die Zutphen te klaren heeft de komende negen maanden. Daarbij had ik geen reden om het voorstel van Cornielje af te wijzen.”

SP-fractievoorzitter Mathijs ten Broeke: “Ik heb zeer gemengde gevoelens bij Loek Hermans als waarnemer, maar ik heb de voordracht wel ondersteund. Zijn verantwoordelijkheid bij de puinhopen die bij Meavita veroorzaakt zijn, vind ik sowieso bezwaarlijk. Omdat het van korte duur is dat we in Zutphen een waarnemend burgemeester nodig hebben, accepteer ik het dat hij hier voor maximaal negen maanden aan de slag gaat. Wij zullen Hermans beoordelen op zijn merites in Zutphen."Gerelateerd