Twijfel over draagvlak speerpunt bij gemeentelijke windmolendiscussie

12-04-2016 Politiek Redactie

Een van de betogers in de zaal

ZUTPHEN – De politiek is verdeeld over de plannen om windmolens te plaatsen in Zutphen. De daarvoor beoogde locatie is bij de Mars en het Twentekanaal.
Tijdens het Forum maandagavond spraken verschillende leden hun zorgen uit over de effecten van windmolens. Zo werd slagschaduw (de schaduw van de wieken in huis als ze draaien) 'onacceptabel' genoemd door het CDA.

Het grootste struikelblok was het draagvlak. De tribune bij het Forum zat vol met tegenstanders van de windmolens. Enkele mensen hadden zelfs demonstratieborden bij zich in de zaal namens Eefde Tegenwind.

Het draagvlak zou volgens veel partijen eerst moeten worden gemeten, voordat de ontwikkelingsfase begint. Mocht het plan immers niet doorgaan, dan is de gemeente de investering (ruim 58.000 euro) kwijt. Het hele voortraject kost volgens IJsselwind, de organisatie bestaande uit vier energiecorporaties uit Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst, 700.000 euro.

Wethouder Pennings zei dat eerst een draagvlakonderzoek doen niet mogelijk is: “Voor het draagvlak zijn er meerdere onderzoeken over een langere periode.” Wel zei Pennings: “Ik spreek af dat er een draagvlak moet komen.”
Daarbij moet dat breder gedragen worden dan alleen de omwonenden.
Zonder het draagvlak willen de meeste partijen het onderzoeksplan niet steunen.

Het Forum gaf aan het eind aan het onderwerp niet genoeg besproken te hebben. Dit zal dus later terug komen op de agenda.

Windmolens
Bij het Twentekanaal zouden drie tot vijf windmolens moeten komen. Deze hebben een tip-hoogte van 130 tot 180 meter. Een windmolen kan 6500 tot 7000 mWh aan elektriciteit opleveren, wat genoeg is voor bijna 2000 huishoudens per molen, aldus IJsselwind.
Ter vergelijking: hiervoor zouden 12 voetbalvelden aan zonnepanelen nodig zijn.Gerelateerd