Verkiezingsperikelen: SP presenteert Zutphens manifest

09-11-2017 Politiek Redactie

ZUTPHEN - Op 18 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Zutphen. De SP afdeling Zutphen heeft gisteren een ‘manifest voor Zutphen’ aan haar leden gepresenteerd. In het manifest pleit de SP onder andere voor verlaging van de huren, afschaffing van de marktwerking en de eigen bijdrage in de zorg en voor een recreatiebad met glijbaan en buitenbad. De SP-leden bespreken het manifest op hun ledenvergadering op 21 november, waarna het hoogstwaarschijnlijk dienst zal doen als ‘verkiezingsmanifest’ voor de gemeenteraadsverkiezingen.

“Verkiezingen gaan te vaak over mooie beloftes van politici, terwijl ze zouden moeten gaan over wat wij belangrijk vinden en wat onze ideeën en analyses zijn. Daarom schrijven wij dit Manifest Voor Zutphen” zegt SP-fractievoorzitter Mathijs ten Broeke. In het voorwoord gaat Ten Broeke uitgebreid in op het prestigeproject Broederenklooster dat de SP na hun verkiezingsoverwinning in 2014 wist te stoppen. Ten Broeke: “Als ik sindsdien ergens in ben gaan geloven is het dat als mensen in beweging komen, alles mogelijk wordt.”

“Daarom pleiten wij in ons manifest niet voor ‘een beetje meer van dit, of een beetje minder van dat’. Wij stellen 10 grote veranderingen voor die in het belang zijn van de grootste groep Zutphenaren.”

De SP pleit in het manifest onder andere voor huurwoningen van maximaal 500 euro per maand, voor afschaffing van marktwerking en de eigen bijdrage in de zorg en voor een recreatiezwembad met glijbaan en buitenbad.

Het manifest sluit af met een oproep: “Verandering komt niet uit de lucht vallen, maar ontstaat als mensen zelf in beweging komen. Verandering ten gunste van gewone mensen komt alleen ván gewone mensen. Daarom moeten we de handen ineenslaan en gaan samenwerken met iedereen die de strijd wil aangaan voor een beter Zutphen.”