Wethouder door het stof; maar overleeft motie van wantrouwen

15-05-2018 Politiek Redactie

ZUTPHEN POLITIEK – PvdA wethouder Annelies de Jonge is diep door het stof gegaan tijdens het debat over haar rol bij Het Plein.
Aan het begin van de avond bood zij openlijk excuses aan voor het niet versturen van een cruciaal rapport naar de raad.
De raad betichtte haar dat zij het rapport, waarin misstanden bij Het Plein beschreven werden, bewust achter zou hebben gehouden.
De Jonge noemde het niet delen van het rapport met de raad een “inschattingsfout”. Als reden gaf zij op dat het rapport geschreven was naar aanleiding van waarnemingen in juni en juli 2017. Het rapport, dat verscheen in december dat jaar, was toen al niet meer actueel omdat Het Plein een hoop verbeteringen had doorgevoerd in de tussentijd.

Veel partijen konden zich niet in deze handelswijze vinden. Zij verwachtten van de wethouder om hen proactief van informatie te voorzien die invloed heeft op beleidsvorming omtrent Het Plein. Hierdoor werd aan het begin van de raadszitting een motie van wantrouwen tegen wethouder De Jonge ingediend. Een van de zwaarste middelen binnen de politiek.

Deze werd even voor middernacht met 15 tegen 12 stemmen verworpen. De nu formerende coalitie, waar PvdA ook bij hoort, stemde tegen de motie.