Wie is Carry Abbenhues? Van burgemeester tot schaatsfan

07-02-2016 Politiek Redactie

Carry Abbenhues | © RTV Drenthe

ZUTPHEN - Carry Abbenhues, 66 jaar, PvdA'er, met een naam die uitgesproken wordt als 'Abbenhuës' Dat licht ze zelf toe: “Mijn opa heette Abbenhues en daar stonden wel puntjes op. Toen werd de typemachine ingevoerd en zijn de puntjes weggelaten door een ambtenaar. Dan moest die balk van de machine namelijk weer teruggeschoven worden om de puntjes er apart op te zetten. Sindsdien zijn ze weggelaten.”
Maar: “Ik verbeter niemand die het fout zegt.”

Carry Abbenhues, vegetariër, ex-gymnastiekdocent en nu waarnemend burgemeester van Zutphen. Vanaf haar jeugd in Amsterdam werd ze hiervoor al opgeleid: “Ik kom uit een gezin waar het altijd over politiek ging. Mijn vader was vakbondsbestuurder en mijn moeder was actief bij de vrouwenbeweging. Thuis waren er altijd discussies over wat er gebeurde in de politiek.”
Daarnaast hebben verschillende andere familieleden ook functies bekleed als wethouder en bestuurder. “Toen ik twaalf was, had ik een gesprek met een schoolarts. Daar werd gevraagd wat ik wilde worden. Toen heb ik gezegd: 'ik ga de politiek in'.”
“Maar ik ben gymnastiekdocent geworden, want ik wilde ook wel graag in het onderwijs. Ik heb het beide gedaan.”

Carry Abbenhues, Mozart luisteraar en accordeon-, gitaar-, en saxofoonspeelster, had zelf gesolliciteerd naar de functie van waarnemend burgemeester: “Ik wist dat Arnold Gerritsen wegging, ik had ook al eerder waargenomen als burgemeester (in Assen, red.). Toen in de krant kwam dat er gedoe was rondom de burgemeester (Loek Hermans, red.), kwamen mensen ook naar mij toe met 'heb jij niet gesolliciteerd?' en 'is dat niet iets voor jou?'. Toen heb ik daar naar gekeken, waarom zeggen mensen dat? En het was goed, het is de juiste plek, het juiste moment en ik kende Zutphen al.”
“Ik kende Zutphen als Hanzestad, als stad waar je kwam met collega's. Ik kwam bij Annie Brouwer, Annelies Verstand. Ik heb hier vaak vergaderd, ben veel in de rechtbank geweest. Dan ga je ook de stad in.”
“Ik hield Zutphen ook altijd in de gaten. Met sommige plaatsen heb je wat, zoals Zutphen, maar Deventer en Apeldoorn is ook zo. Warnsveld ken ik ook vrij goed, een collega, Annemiek van Vugt, daar kwam ik regelmatig op bezoek.”

Carry Abbenhues, liever honden dan katten, Ajax-supporter (met seizoenskaart) en fanatiek golfer, noemt de eerste indruk van Zutphen 'overweldigend'. “Er is heel veel te doen hier, en er gebeurt ook al heel veel. Mensen zijn heel hartelijk en open. Op dit moment ben ik bezig met veel kennis vergaren zonder te oordelen.”
“Maar de thema's die hier spelen ken ik wel. Die spelen overal. Zaken op het gebied van openbare veiligheid, musea of dingen op afstand zetten van de gemeente en participatie van de samenleving. Dat herken ik hier.”

Carry Abbenhues, fan van Groot-Brittannië, kanovaarder en boekenlezer ('J. J. Voskuil, Het Bureau') treft een mooie gemeente aan. “Het is mooi achtergelaten. Er is genoeg te doen, dat is ook mooi. Zutphen is in beweging. Dat zei ik ook in de raad: 'ik dank Arnold Gerritsen voor wat hij hier achterlaat'. Ik kan mooi aan de slag, en dat ga ik ook.”

Carry Abbenhues, liefhebber van Italiaans eten, dol op paars, en kijker van series als ER en Homeland, ziet haar functie in het totale netwerk. “We leven in een netwerksamenleving. Daarbij moeten de rollen bepaald worden. Wanneer ben je regisseur, wanneer financier, wanneer sta je aan de zijlijn of heb je helemaal geen rol? Hoe krijg je in deze rollen mensen in hun kracht?”
“Ik zal er zijn als burgemeester, deel van het college, voorzitter van de raad en naar buiten het gezicht van de gemeente Zutphen.”
“Daarnaast is er het college, zij zijn gekozen, ze hebben een programma en samen met hen en de raad gaan we het collegeprogramma uitvoeren.”

Carry Abbenhues, schaatsfan (met veel bewondering voor Ireen Wüst en de techniek van Jan Bos), Rolling Stones fan (met name het nummer 'Under my Thumb') denkt dat ze hier iets in kan betekenen.
“Ik ben redelijk doortastend. Ik ben direct en dat vinden ze prettig. Ik zeg waar het op staat zonder te kwetsen. Dat probeer je althans. Mensen mogen verwachten dat ik er met volle energie in ga, dat ik mijn verstand gebruik, mijn intuïtie. En dat mensen na negen maanden kunnen zeggen dat ik een stukje heb bijgedragen. Wat dat dan is, dat bepaalt een ander. Maar ik heb daar in meegedaan.”

Carry Abbenhues, wakker te maken voor een ramp, opgegroeid tijdens de flowerpower en alle muziek die erbij hoort, en fan van Hazes ('Dat was not done op de academie lichamelijke opvoeding'), zal aankomende week een toeristische ronde maken door Zutphen. “Ik wilde eigenlijk met de fluisterboten, maar met dit weer...”
“Maar ik vind Zutphen indrukwekkend. Iets verderop (vanaf het gemeentehuis) bij de Drogenapstoren, dat vind ik prachtig. Ook het oude stadsgedeelte, met de nieuwbouw erachter. En als je hier de hoek omloopt, zit je al bij een hofje. Het zijn allemaal dingen die bij elkaar horen.”

Carry Abbenhues, waarnemend burgemeester van Zutphen voor de komende negen maanden heeft nog één boodschap voor Zutphen: “Laten we lekker aan de slag gaan.”
Gerelateerd