Zutphens raadslid: 'Dit is gewoon politieke pesterij'

05-10-2017 Politiek Redactie

ZUTPHEN – Politieke pesterij, zo noemt Nils Müller het dwarsbomen van de afdrachtregeling van de SP.

Zutphense raadsleden krijgen een vergoeding van ongeveer 900 euro per maand voor hun werk. “De vier SP-raadsleden storten daarvan driekwart in de solidariteitskas”, legt Müller uit. Uit de solidariteitskas worden verschillende acties betaald. “Bijvoorbeeld de actie voor afschaffing van de marktwerking in de huishoudelijke zorg, de acties voor een glijbaan in het zwembad en de acties voor betaalde huurwoningen. Deze zijn allemaal betaald hieruit. Doordat wij zelf het geld in kas hebben zijn wij onafhankelijk van sponsoren.”

Deze afdrachtregeling wordt nu vanuit Den Haag gedwarsboomd.

Gemeenten en provincies moeten vergoedingen aan politici rechtstreeks overmaken op hun persoonlijke bankrekening en niet op de rekening van hun partij. Dit schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan lokale overheden. De minister richt zich in de brief specifiek op de afdrachtregeling van de SP.

De gemeente Zutphen heeft aangegeven hier gehoor aan te geven. “De burgemeester heeft de SP per brief geïnformeerd dat wij met ingang van de nieuwe raadsperiode, die start na de verkiezingen in maart 2018, de vergoedingen over zullen maken op de rekening van de dan gekozen gemeenteraadsleden van de SP. De huidige afspraak over de betaling van de raadsvergoedingen aan de politieke partij wordt dus voortgezet tot en met het einde van deze raadsperiode.” Zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

“Het staat het raads- of Statenlid uiteraard vrij om vervolgens (een deel van) de vergoeding op zijn beurt af te dragen aan de politieke partij.”
Müller vindt het echter te ver gaan. “Wij mogen natuurlijk zelf bepalen waar wij ons geld laten storten. Het is gewoon politieke pesterij van minister Plasterk.”

Müller zegt dat de SP het hier niet zomaar bij laat zitten. “We gaan eerst in overleg, maar we gaan ons hier waarschijnlijk niet zomaar bij neerleggen.”