Zutphense wethouder krijgt motie van wantrouwen aan de broek

11-05-2018 Politiek Redactie

ZUTPHEN POLITIEK – Maandag 14 mei zullen zes van de tien partijen in de gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen wethouder Annelies de Jonge indienen.
Het gaat om alle partijen buiten de nu formerende coalitie om.

De partijen van de motie zijn van mening dat de verstrekking van informatie aan de raad over Het Plein niet tijdig en adequaat plaats hebben gevonden.
Zij vinden dat de dialoog tussen raad en Annelies de Jonge niet heeft opgebracht wat zij hoopten, en dat de noodzakelijke vertrouwensrelatie geschaad is.

“Het Plein en Delta zijn en blijven zorgenkindjes van Zutphen. Het is belangrijk om pp deze dossiers alert te reageren, er bijzondere aandacht aan te schenken en vervolgens daadkrachtig op te treden,” aldus Martijn Siemes van Burgerbelang over de motie.

“Echter, wethouder De Jonge heeft de afgelopen jaren telkens achter de feiten aangelopen of zich laten verrassen. Ook tijdens haar optreden in de raadsvergadering van 24 april, over het achterhouden van het rapport van BMC, heeft zij laten zien en horen dat zij het reflecterend vermogen mist die een bestuurder nodig heeft. Het BMC rapport, was bij vrij geven in december 2017, ongetwijfeld een belangrijk onderwerp geweest in de verkiezingsdebatten naar de verkiezingen “

De situatie bij Het Plein staat al tijden onder druk omdat de organisatie ruim 8 miljoen meer kost dan begroot. Hierdoor lopen de reserves van het Sociaal Domein snel leeg.

Siemes: “De bestuursstijl van De Jonge laat zich typeren als solistisch met weinig politieke sensitiviteit. Zij vergeet in de processen niet alleen de Gemeenteraad, maar ook vaak de regio mee te nemen. Dit heeft geresulteerd in grote tekorten in het sociaal domein en slechte verhoudingen met onze buurtgemeenten. Eigenlijk zijn we als gemeente Zutphen, nadat wij miljoenen hebben ingezet op de (door)ontwikkeling van het sociaal domein, net zover als in 2014. Met twee verschillen: onze reserves zijn leeg en we moeten 30 miljoen bezuinigen.”

Het onderwerp Het Plein is al eerder reden geweest voor een motie van afkeuring. Het achterhouden van het BMC rapport heeft volgens de partijen het vertrouwen in de wethouder zwaar geschonden en was daarmee druppel om deze motie van wantrouwen in te dienen.

Omdat de formerende partijen geen mede indieners zijn van de motie, en zij wel een meerderheid hebben in de raad, is het niet zeker dat de motie ook aangenomen zal worden.