30.000 zien Giro in Zutphen; miljoenen zien Zutphen in Giro

08-05-2016 Sport Redactie

Beelden bij de NOS; en zoals ze de hele wereld over zijn gegaan (klik op de foto om te vergroten)

ZUTPHEN – Na maandenlange voorbereiding was het eindelijk zover: de Giro kwam door Zutphen.
Rond 15:15 kwam de eerste kopgroep met de Nederlander Maarten Tjallingii aan in Zutphen. De kopgroep had toen ruim 5 minuten voorsprong. Met nog 79,8 kilometer te gaan passeerden zij het welkomstbordje van Warnsveld.

Niet veel later (met nog 77,9 kilometer te gaan) was Zutphen aan de beurt. Hier stonden langs de hele route bijna 30.000 mensen om de Giro d'Italia van dichtbij te aanschouwen. Sommige hadden daarvoor al uren gewacht.

Vooral rond het Stationsplein had de drukte zich verzameld. Het enthousiasme was erg aanstekelijk want enkele motoragenten, die, voorafgaande aan het peloton, het Stationsplein passeerden gedroegen zich of ze de etappe gewonnen hadden. Tijdens het passeren van het peloton werd er oorverdovend geschreeuwd om de renners aan te moedigen.

Bij de NOS

Zutphen heeft al met al bijna 10 minuten (kopgroep en peloton) aan tijd gekregen op de televisie. De regisseur van de Giro gaf Zutphen nog wat speciale aandacht. Beelden van de fluisterboten, een aantal helikopterbeelden en de straten zoals het Stationsplein en de Oude IJsselbrug zijn getoond aan de hele wereld.
In totaal zijn voor de Giro bijna 800 miljoen kijkers in 190 landen. Dat staat gelijk aan bijna 22 miljoen kijkers per dag.

Ook NOS-commentator Herbert Dijkstra was positief over Zutphen; hij noemde het een “prachtig stadje”.
Met nog 75 kilometer te gaan verliet het peloton de stad weer.


Tom Dumoulin in de roze leiderstruiGerelateerd