50 jaar in het bad: IJsselmeeuwen-coryfee 'Het Anker' stopt ermee

04-03-2017 Sport Redactie

ZUTPHEN - Na 50 jaar actief in de waterpolocompetitie gespeeld te hebben stopt Servé Merckens, bijgenaamd 'Het Anker' met de sport. Op 25 maart speelt hij zijn allerlaatste thuiswedstrijd.

Het begon allemaal 50 jaar geleden in Rotterdam. Merckens zat als tienjarige 'op zwemmen'. Zijn vriendje zat op waterpolo en, omdat ze altijd samen naar huis liepen moest Merckens altijd wachten tot ook hij klaar was. Meestal wachtte hij aan de rand van het bassin. Nadat de trainer hem een keer uitgenodigd had om ook in het water te springen en mee te spelen was hij verkocht. Waterpolo werd zijn lust en zijn leven. In Rotterdam was Merckens behalve in het water ook actief in de club en vervulde diverse functies.

Het Anker
“In 1988 kwam ik in Zutphen wonen. Eén van de eerste dingen die ik deed was informeren of er een waterpoloclub was. Zwemvereniging de IJsselmeeuwen bleek ook op dat terrein actief te zijn. Ik ben er gewoon naar binnengelopen en kwam even later als lid weer naar buiten. Zo simpel ging dat in die tijd.”

“Vanaf toen ben ik actief geweest in de competitie. Dat houdt in dat er éénmaal per week getraind wordt en dat in de periode van september tot april twintig wedstrijden gespeeld worden. Ik heb dat altijd met erg veel plezier gedaan.”

“In het team hebben ze mij de bijnaam 'Het Anker' gegeven. Ik speel in de verdediging en ben altijd moeilijk te passeren geweest. De keeper vond het altijd een hele geruststelling als 'Het Anker' voor hem lag.”

Moe
Merckens speelde al wat langer met de gedachte om te stoppen met de competitie. Zijn hele familie woont in Rotterdam en door zo actief te zijn in de sport heeft hij veel familiebijeenkomsten moeten missen. “Of, de sport moest mij missen als ik echt naar de familie wilde. Dat was de ene kant. Aan de andere kant begint de leeftijd ook parten te spelen.”

Merckens: “Waterpolo is een sport die veel van het lichaam vergt. De wedstrijden kan ik nog wel opbrengen maar het duurt steeds langer voor ik weer hersteld ben. Een tijd geleden was ik na een wedstrijd zo moe dat ik mijn sokken niet meer aan kon trekken. De voorzitter plaagt mij er nu nog soms mee.”

De vijfde periode
“Vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt en in september aan de vereniging en het team verteld dat ik per 1 januari zou stoppen. Daar waren ze het niet allemaal mee eens en de voorzitter heeft me gevraagd of ik in ieder geval de competitieperiode af wilde maken. Daar heb ik mee ingestemd.”

Merckens vertelt dat hij de trainingen niet zo zal missen. Wel de ‘vijfde periode’. “Zoals ze bij voetbal de derde helft kennen in de kantine hebben wij de vijfde periode. We praten dan heel even na over de wedstrijd en daarna is het altijd erg gezellig. Ik ben ook vast van plan om daar af en toe nog aan mee te gaan doen na een thuiswedstrijd.”

Voor de club
”Ik heb ook aangegeven dat ik ook nog wel actief wil zijn door af en toe achter de jurytafel plaats te nemen. Meer functies, zoals trainer of coach wil ik niet want dan zit ik weer vast aan de wedstrijden.”
Merckens denkt niet dat er een ‘erelid titel’ voor hem inzit: “Natuurlijk niet, dat is weggelegd voor mensen die behalve met de sport ook verder actief waren in de club bijvoorbeeld in het bestuur. Dat heb ik na Rotterdam niet meer gedaan.”
Als u Servé Merckens nog wilt zien spelen dan kan dat op 25 maart. Om 17.30 uur begint dan de wedstrijd tegen PFC Rheden 3 in zwembad de IJsselslag aan de Laan naar Eme 101.