De Vrije Slag Door Zutphen wordt tweedaags zwemfestijn

12-08-2017 Sport Redactie

ZUTPHEN – De Vrije Slag Door Zutphen (DVSDZ) wordt dit jaar een tweedaags evenement. In het weekend van 19 en 20 augustus zal het zwemfestijn weer losbarsten.

Op zaterdag kunnen beginnende zwemmers zich wagen aan de 250 of 500 meter. De geoefende zwemmer pakt het liefst de anderhalf of drie kilomter.
Voor het koningsnummer, de halve mijl, is volop belangstelling.

Na het succesvolle experiment van H2O in 2016 (1150 meter van haven naar haven) vindt dit jaar voor het eerst sinds 1959 weer de zwemtocht Cortenoever-Zutphen plaats. Helaas kan men in 2017 niet de hele tocht van 7 kilometer zwemmen. In verband met ingrijpende werkzaamheden aan kade en Oude IJsselbrug, kunnen de zwemmers de brug niet passeren. Door de gedeeltelijke stremming is de onderdoorgang te nauw om zwemmers en schepen te laten passeren.

Voor 2017 betekent dit dat de finish in De Vispoorthaven is en niet in de Noorderhaven. Dit jaar zwemmen de deelnemers dus 6020 meter. De belangstelling onder geoefende zwemmers is enorm groot. Alle deelnamebewijzen waren in december al binnen drie weken uitverkocht. Parcours en afstand zijn uniek te noemen voor openwatertochten. Behalve de Lektocht is er eigenlijk geen vergelijkbaar open water evenement. Deelname is alleen voor zwemmers die aantoonbare ervaring hebben in lange afstanden onder vergelijkbare omstandigheden.