FC Zutphen (zat.) geeft de zege diep in blessuretijd weg, 3-3 tegen den Ham

21-01-2019 Sport Redactie

ZUTPHEN - Het jonge elftal van FC Zutphen blijft kampen met wisselvalligheid. In de belangrijke wedstrijd tegen den Ham, waarin men bij een overwinning de middenmoot had kunnen bereiken, werden 2 kostbare punten weg gegeven. Tot 3 keer toe kwamen de fysiek en mentaal sterke gasten uit den Ham langszij. En de laatste keer was dat diep in blessuretijd, in de 96e minuut. Scheidsrechter Kaya liet nauwelijks meer aftrappen, en floot direct voor het einde van de wedstrijd.

Zelfzuchtig

FC Zutphen had het puntenverlies aan zichzelf te wijten. Aan inzet en gedrevenheid ontbrak het zeker niet, maar op beslissende momenten werd er voorin te zelfzuchtig gespeeld en achterin te gemakkelijk doelpunten weg gegeven. Dat had puur te maken met concentratie en soms ook een stukje gemakzucht. Dat soort zaken moeten er uit. Want zoals de sympathieke trainer van den Ham, Jurgen Kok, terecht stelde, de krachtsverschillen tussen 12 van de 14 ploegen zijn gering. Daarom zijn de punten duur. FC Zutphen begon de wedstrijd met een jeugdige debutant namelijk Hidde van Kalker die de rechts back positie in nam. Niek Bakkerweerd verhuisde daarom naar de spits. Na afloop baalde van Kalker van de 3e goal, omdat hij vond dat hij hier schuldig aan was. Het siert een speler als deze zelf kritisch is, maar de eerlijkheid gebiedt te vermelden dat de fout al op het middenveld ontstond.

Betere ploeg

FC Zutphen was in de 1e helft de betere ploeg. Twee goede acties van Jesse de Vries op links hadden al tot succes kunnen leiden, maar er werd te weinig gedaan met zijn goede voorzetten. Het middenveld bij de Zutphenaren pakte meteen de draad goed op. En dat resulteerde in de 8e minuut in 1-0. Rik Vlutters maakte een schitterend doelpunt. In een moeilijke positie staande lobde hij de bal prachtig over de iets te ver voor zijn doel staande doelman Jeffrey Ekkel. Den Ham bleef echter wel loeren op de counter en in de 17e minuut was het direct raak. Een uitstekend uitgevoerde aanval, waarbij de FC Zutphen defensie veel te passief acteerde, bracht de bal via enkele schijven bij Kevin Ruiterkamp, die gemakkelijk kon scoren, 1-1. Hoewel den Ham beter in de wedstrijd kwam bleef FC Zutphen de bovenliggende ploeg. Dat resulteerde in de 34e minuut in de 2-1 door Niek Bakkerweerd. Het broedergehalte bij dit doelpunt was groot. Een prima pass van de goed spelende Khen Bakkerweerd, bracht de bal op de rand van buiten spel bij broer Niek, die doelman Ekkel vanuit een lastige positie prima verschalkte.

Herboren uit de kleedkamer

De mannen van den Ham hadden flink onder uit de zak gekregen in de rust en kwamen als herboren uit de kleedkamer. Er werd volop strijd geleverd, en daarbij werd af en toe de grens van het toelaatbare opgezocht. FC Zutphen had dit kunnen weten, maar, met name op het middenveld, werden de oplossingen veel te veel voetballend gezocht. Den Ham probeerde met man en macht, en vooral gebaseerd op fysiek spel, de gelijkmaker te forceren. En dat had in de 60e minuut succes. Een prima ingeschoten bal van invaller Roy Zorgdrager ketste via de binnenkant van de paal in het doel. FC Zutphen trachtte de overwinning te forceren, en dat leek succes te hebben. Opnieuw was er een fraai doelpunt van de man of the match, Niek Bakkerweerd. Hij blokte de bal die werd uit verdedigd en schoot vervolgens snoei hard en onhoudbaar binnen. Daarmee werd het in de 70e minuut 3-2.
Den Ham gooide daarna alles op de aanval, maar FC Zutphen maakte daar onvoldoende gebruik van. Een prima schot van Niek Bakkerweerd werd even zo goed gestopt door doelman Ekkel. Het spel golfde vervolgens op en neer. Thomas Remmink dook alleen voor doelman Rietman op, maar zijn geplaatste bal rolde net langs de verkeerde kant van de paal.

Hard gewerkt

Aan de andere kant was het Khen Bakkerweerd die na een prima assist van Jelle Macare een uitstekende mogelijkheid kreeg, maar stuitte op de goed keepende doelman Ekkel. Het laatste woord was echter aan den Ham. Duur balverlies leverde een lange opportunistische pass op die door de Zutphen verdediging slecht werd verwerkt waarna Roy Zorgdrager opnieuw kon scoren en voor de 3-3 zorgde. Het voetbal van FC Zutphen oogt sympathiek, maar er worden te weinig punten verzameld. Daar zal de komende weken, ook in de uit wedstrijden, hard aan gewerkt moeten worden.

Opstelling FC Zutphen: Owen Rietman, Hidde van Kalker, Marco Kroese, Jort Bleumink, Khen Bakkerweerd, Nando Bleumink ( 46. Jelle Macare), Luuk Meijer (79. Jan van der Mark), David te Slaa ( 64. Gabi Maduro), Rik Vlutters, Niek Bakkerweerd, Jesse de Vries.