FC Zutphen (zat.) ontmoet kampioenkandidaat Sparta Enschede

04-12-2018 Sport Redactie

FC Zutphen treedt zaterdag 8 december aan tegen Het op de 2e plaats staande Sparta Enschede. De mannen uit Enschede staan er om bekend dat ze al jaren technisch goed verzorgd voetbal spelen. De vereniging heeft regelmatig heen en weer gependeld tussen de 1e en 2e klasse. Enkele seizoenen geleden degradeerde men via de nacompetitie. Sparta komt meestal, qua veldspel, in de 1e klasse wel mee, maar mist net dat beetje extra power om zich hier definitief te kunnen handhaven. Dit seizoen zal men ongetwijfeld via een kampioenschap of periodetitel een gooi doen naar het eerste klasse schap.

Koploper onderuit

Afgelopen zaterdag deed Sparta toch nog goede zaken. Thuis werd er met 0-0 gelijk gespeeld tegen het sterke WVF dat de 3e positie in neemt met 1 punt minder. Het was een gelijk op gaande wedstrijd die geen winnaar verdiende. Maar koploper DOS Kampen ging tegen het laag geplaatste ASC Dalfsen in blessure tijd met 4-3 onderuit. De club uit Dalfsen doelpuntte 2 keer, en pakte de volle winst. Het geeft aan dat iedereen van elkaar kan winnen in deze competitie.

Gelijke stand terecht

FC Zutphen neemt na het 3-3 gelijk spel tegen Vroomshoop de 7e positie in met 9 punten achterstand op Sparta. Op grond van de 2e helft had er wellicht een overwinning in gezeten. Maar als je de hele wedstrijd bekijkt is de gelijke stand terecht. De Zutphenaren moeten er rekening mee houden dat ze met Sparta een geheel anders voetballende ploeg treffen. Maar dat is ongetwijfeld bekend bij de technische staf. FC Zutphen speelde zaterdag tegen Vroomshoop met name in de 2e helft met veel inzet, tempo en enthousiasme. Dat zijn kwaliteiten die men ook in de komende wedstrijd zal moeten laten zien.

Ontploffen

Toch valt er ook nog het een en ander op het spel af te dingen. Het is vaak te onrustig en te gehaast. Dat heeft er mee te maken dat er te veel onrust in het hoofd zit.  Dat gebeurt bij voorbeeld  bij een verkeerde beslissing van de scheidsrechter of assistent. Dan kan men figuurlijk gesproken “ontploffen”. Dat is geen goede houding, en gaat ten koste van het spel. Met rust in het hoofd,  met overtuiging,  mentale veerkracht, en concentratie wordt er dan nog beter gespeeld.

De bezetting van het elftal is goed. Afgelopen zaterdag waren er weinig blessures. In de achterste linie heeft het elftal met Marco Kroese, Joran van der Kamp en Hugo Groters weer extra mogelijkheden. Deze jongens kunnen vol de concurrentie aan gaan. Afgelopen zaterdag werd captain Jelle Macare de man van de wedstrijd met zijn 2 doelpunten en goede spel. Hij is in goede doen, en het voordeel van hem is dat hij op meerdere plaatsen inzetbaar is.

Het 2e elftal treft zaterdag om 11.45 uur thuis Go Ahead Kampen. Zij staan, net als Sparta, op de 2e plaats, en doen volop mee voor het kampioenschap. Als het 2e net zo’n goede wedstrijd speelt als afgelopen zaterdag tegen de koploper, liggen er kansen.

We gaan het zien of beide Zutphense ploegen een goede prestatie neer zetten.