Gebrselassie, Bekele, Vollema. Zutphens hardlooptalent timmert aan de weg

03-10-2015 Sport Redactie

Morgen (4 oktober) zou hardloper Haile Gebrselassie zijn laatste echte wedstrijd in Glasgow hebben gelopen (hij heeft afgezegd). Het afscheid van een legende maakt ruimte voor een nieuwe held. Misschien komt deze wel uit Zutphen.

Beginnen met hardlopen
Andu Vollema (16), een combinatie van een Ethiopische voornaam en een echte Nederlandse achternaam. Hij werd als kind geadopteerd uit Gondar in het Afrikaanse land. Met 15 maanden oud kwam hij naar Nederland. “Toen ik op die leeftijd op het vliegveld in Nederland landde was ik rondjes aan het rennen in de aankomsthal. Toen zei mijn opa al: 'daar moeten we een hardloper van maken'.” vertelt Andu.
Het was een voorspelling, maar die zou nog even op zich laten wachten. Wel waren in de jaren daarna nog een paar duidelijke signalen. “Ik was vijf toen ik voor het eerst aan De Kleine Haarloop meedeed. Dat is 2,5 kilometer.” Een blik op de uitslagenlijst doet iets opvallen. Zijn gemiddelde snelheid op die leeftijd lag al boven de tien kilometer per uur. “Mijn vader liep eerst gewoon mee. Iets later moest hij op de fiets om mij bij te houden.”

Het hardlopen werd daarna tijdelijk vervangen.
Andu: “Ik heb eerst nog een tijd gezwommen. Daarna op de basisschool was het voetbal. Iedereen deed dat, dan hoorde je erbij. Ik was er wel goed in, maar na drie jaar vond ik het niet meer leuk.”

Hardlopen was op dat moment niets meer dan af en toe een rondje met zijn vader en kleinere wedstrijden. Hier was echter al een goede stijgende lijn te zien in de snelheid. In 2012 lag het gemiddelde op 16 km/u over dezelfde 2,5 kilometer.
“Toen kwam ik bij Mission Olympic in de eerste klas. Dat was het keerpunt. Daar werd ik eerste. Het was zo speciaal voor mij dat ik besloot te blijven hardlopen.” Vervolgens ging hij trainen bij het Topteam. “Dat is de reden dat ik nu zo goed loop, ik heb hier van begin af aan goede begeleiding gehad.”

Andu begon hier in 2012 als 'groentje', het verschil met de één na jongste van het team was tien jaar. Maar met doorzettingsvermogen kon hij zichzelf bewijzen.

Hard trainen
Het trainingsschema is hard. Niks wordt aan het toeval overgelaten. “'s Ochtends meet ik mijn hartslag. Als die aan de hoge kant is, weet mijn trainer dat ik niet goed gerust heb. Daar wordt de training dan op aangepast.” vertelt Andu, terwijl hij het logboek laat zien waarin genoteerd wordt hoe hij zich voelt en slaapt.

De trainingen zijn variabel, van kracht, tot het lopen op de baan. Met zaterdagochtend altijd een heuveltraining bij de Lochemse berg. In de grafieken is te zien dat zijn hartslag boven de 200 kan komen dan. “ Na de training lig ik dan ook even een uurtje op de bank. Dan ben ik ook echt moe,” lacht Andu.

De trainingen werpen wel vruchten af. In augustus dit jaar schreven de kranten met lof over hem:
“Op de 2,5km maakt de jonge atleet Andu Vollema grote indruk. Met 7,26 minuut boekte hij de snelste tijd in de geschiedenis van de Wiezoloop op deze afstand.” (Tubantia, 2015)

Combineren
Naast zijn vele hardlopen moet Andu echter wel gewoon naar school (examenjaar havo), ook werkt hij bij de plaatselijke supermarkt. Waar soms feestjes of andere festiviteiten opgeofferd moeten worden voor de sport, moet het hardlopen ook inschikken: “School staat voor mij nu nog op één. Hardlopen zit daar maar ietsje onder. Op het moment dat ik een vervolgopleiding ga doen hoop ik wel meer ruimte te kunnen maken voor het hardlopen.”

“Het doel is de Olympische Spelen van 2020. Dromen is goed. Maar ik ben nu nog maar 16 en ik moet mijn basissnelheid nog omhoog gooien.” vertelt hij luchtig terwijl hij laat zien hoe zijn wedstrijdtempo de laatste tijd rond de 20km/u ligt.

Daar maar eens de pijlen op richten dan. Gebrselassie, Bekele, Vollema... past prima in het rijtje, toch?