Grote wielerwedstrijd eind september door Zutphen

15-09-2016 Sport Redactie

ZUTPHEN – Olympia’s Tour start vrijdag 30 september om 12.00 uur in Zutphen, maar al om 10.00 uur komen de deelnemers binnen in het rennerskwartier aan de Zaadmarkt. Na de Vuelta en de Giro komt nu ook dit internationale wielrenspektakel voor talenten onder de 23 jaar naar Zutphen. Op 30 september zijn de start en finish van de vierde etappe van de 64e editie van de tour in Zutphen.

De 27 deelnemende ploegen met elk zes renners komen behalve uit Nederland, uit Australië, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Noorwegen, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland. Onder de Nederlandse renners bevindt zich ook een deelnemer van de Zutphense wielervereniging ETP: Wessel Zennipman. Hij rijdt voor Kanjers voor Kanjers uit Aalten.

Vanaf 10.00 uur ’s ochtends moeten de renners zich inschrijven bij de podiumwagen op de Houtmarkt (voor de Courant). Om 12.00 uur klinkt het startschot voor de vierde etappe. De renners rijden dan richting de Veluwe (91 kilometer), via een geneutraliseerd parcours tot aan de IJsselstroom. ’s Middags komen ze nog tweemaal door Zutphen, om ca. 14.15 uur en om ca. 15.00 uur, voor een korte ronde van 2x 25 kilometer naar Vorden. Omstreeks 15.45 uur is de finish op de Houtmarkt.

Olympia’s Tour is de oudste wielerwedstrijd van Nederland en de oudste etappewedstrijd in Europa. De tour, die zijn naam dankt aan de Amsterdamse wielervereniging A.S.C. Olympia, werd in 1909 voor het eerst gereden. Van oudsher is het de opleidingskoers voor de beste amateurs van Nederland en ver daarbuiten en deze tour wordt beschouwd als de kraamkamer van de Nederlandse wielersport. Onder de Nederlandse eindwinnaars zijn veel mannen te vinden die later een succesvolle wielerloopbaan kregen zoals Henk Nijdam, Thomas Dekker en Lars Boom.

Met het opstellen van de ploegen op de Zaadmarkt en de muzikale omlijsting tussen start en finish, belooft de vierde etappe van Olympia’s Tour een gezellige dag in de stad te worden. De Stichting Zutphen Sportief organiseert deze dag, zoals zij ook de activiteiten rondom de Vuelta en Giro heeft georganiseerd.Gerelateerd