Warnsveldse judoka stopt na WK met topsport

07-09-2017 Sport Redactie

Esther Stam voor Georgië |Foto via Facebook

WARNSVELD - De Warnsveldse topjudoka Esther Stam stopt met topsport. De judoka kwam afgelopen weekend nog op de mat voor het WK, maar besluit nu te stoppen met het leven als topsporter.

"Dit is het dan", zo kondigt Stam haar afscheid aan. Een carrière die begon in Zutphen onder leiding van coach Mirjam van 't Hul bij Stichting Judo Zutphen.

"Eerst droomde ik van de nationale kampioenschappen", zo beschrijft Stam, "Later werden dit de Europese kampioenschappen en het WK. De grootste droom was natuurlijk de Olympische Spelen." 

Al deze dromen zijn voor Stam werkelijkheid geworden. Vorig jaar won zij nog zilver op het EK en deed ze mee aan de Olympische Spelen.

Georgië
In 2015 haalde Stam voor het eerst een medaille op een EK. Haar loopbaan begon daarna echt met meerdere titels. Wel werd haar topsporttijd gekenmerkt door de vele blessures die ze opliep: "mensen hebben mij zo vaak aangeraden een andere sport te kiezen."  

Sinds 2014 komt ze uit voor Georgië. In Nederland was de concurrentiestrijd in haar gewichtsklasse tot 70 kilo erg groot, onder meer door Kim Polling. "De laatste 15 jaar heb ik mijn leven gewijd aan judo. Ik heb alles gegeven en ik heb alles in mijn kunnen gedaan om het beste eruit te halen." 

Hoewel ze nooit een medaille heeft gehaald op de Spelen of op een WK, kijk ze daar niet droevig op terug, "er waren zoveel geweldige momenten."

Stam: "Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van het topsport leven, maar ik ben klaar om een nieuw leven te beginnen."