Zware 1-6 thuisnederlaag van FC Zutphen (zat.) tegen Sparta Enschede

10-12-2018 Sport Redactie

ZUTPHEN - FC Zutphen heeft zaterdag op een koud en nat sportpark ’t Meijerink een zware 1-6 nederlaag geleden tegen Sparta Enschede. Het was voor FC Zutphen een collectieve off day. Binnen 1 minuut stond de ploeg al op achterstand en men is vanaf dat moment geen enkel moment in de wedstrijd geweest tegen de collectief sterke, felle, en technisch vaardige kampioenskandidaat uit Enschede.

Harde wind

FC Zutphen miste aanvoerder Jelle Macare, vanwege een polsbreuk, en spits Gabi Maduro wegens ziekte. Maar dat mag niet als argument gelden. In zo’n geval dient er scherper gespeeld te worden om te laten zien dat het zonder deze jongens ook kan. De harde wind ging dwars over het veld. Sparta hield hier uitstekend rekening mee, en was vanaf de aftrap de ploeg die de Zutphenaren op alle fronten af troefde. Na 55 seconden lag de 0-1 achter doelman Owen Rietman, door veel te slap verdedigen. Bij de cornervlag aan de rechterkant veroverde Sparta de bal. De hoge voorzet werd door de wind gedragen en kwam precies voor de voeten van Ronald te Morsche die knap raak schoot. Een geweldige opsteker voor de Spartanen, die in het vervolg van de wedstrijd de boven liggende partij waren, en elkaar makkelijker konden vinden, en gedreven en geconcentreerd voetbalden.

Grond ingeboord

FC Zutphen had echter na een kwartier gelijk kunnen komen. Een goed genomen vrije trap bracht de bal bij Nando Bleumink. Hij zag zijn schot in kansrijke positie met de voet gekeerd worden door doelman Bryan Jonkers. Als FC Zutphen al dacht enige kans te maken werd die in de 18e minuut de grond ingeboord. De op linker kant van FC Zutphen volledig ongedekt staande Danny Reinders kon met een diagonaal schot in de kruising raak schieten. in de 34e minuut viel de 0-3 na zwak verdedigen. Doelman Rietman had de inzet niet klem vast, waarna Ronald te Morsche gemakkelijk de 0-3 kon scoren.

Counter 

Na de rust en ongetwijfeld een pittige speech van de trainers, ging FC Zutphen ten aanval. Sparta moest terug, maar loerde op de counter. En dat had in de 53e minuut resultaat. Een prachtig uitgevoerde aanval bracht de bal opnieuw bij te Morsche die deze middag een hattrick scoorde, 0-4. De wedstrijd was hierdoor gespeeld. FC Zutphen probeerde het nog door Niek Bakkerweerd naar voren te brengen. Maar hij kwam niet verder dan een schot over het doel na een goede aanval.

Geluk

Aan de andere kant had Sparta geluk dat een schot van Andy Sterken in de 65e minuut van richting werd veranderd door Hidde Ruessink, 0-5.
Nadat jeugdspeler Lars Huber mocht debuteren, was er een snelle aanval over de linker kant bij FC Zutphen. De op maat voorgetrokken bal werd door Daan Akkerman raak gekopt. Dat betekende 0-6 in de 75e minuut. FC Zutphen trachtte nog de eer te redden door middel van een goede actie van Jesse de Vries, de enigste speler die zijn vorm redelijk benaderde. Zijn schot belandde net naast het doel. Even later was er een vrije schietkans voor debutant Lars Huber, na een goede aanval. Maar opnieuw was het doelman Jonkers, die bekwaam het schot stopte.

Eer gered

In de 89e minuut was er echter toch nog succes voor FC Zutphen. Middenvelder David te Slaa, die net tot man of the match was benoemd, maakte het mooiste doelpunt van de middag. Van ongeveer 25 meter schoot hij de bal hard in de kruising, waardoor de eindstand 1-6 op het scorebord kwam.
FC Zutphen doet er echter goed aan deze wedstrijd zo snel mogelijk te vergeten en zich te richten op de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen ASC “62 uit Dalfsen. Er zal echter hard getraind moeten worden, en pittige woorden gesproken, om de zaak weer op scherp te krijgen.

Opstelling FC Zutphen: Owen Rietman, Niek Bakkerweerd, Hidde Ruessink, Jort Bleumink, Khen Bakkerweerd, David te Slaa, Niek Meijer Rik Vlutters ( 70. Hugo Groters), Nando Bleumink ( 70. Lars Hubert), Jan van der Mark ( 55. Marco Kroese), Jesse de Vries.