1OO Jaar kiesrecht voor vrouwen

07-02-2019 Uit Redactie

ZUTPHEN - Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht verwierven. Voor sopraan Johannette Zomer was dit de aanleiding om het project ‘Tranen van Maria’ te ontwikkelen: een concert door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden.

Een prachtige dans

Naast het Stabat Mater wordt de mystieke kant van de vrouw belicht met enkele liederen van één van de eerste vrouwelijke componisten ooit: Hildegard von Bingen en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook klinken er Cantigas de Santa Maria: lofliederen uit een van de grootste verzamelingen van eenstemmige liederen uit de Westerse Middeleeuwse literatuur; een specialiteit van zowel de Franse zangeres Françoise Atlan als Johannette. De Canadese danseres Heather Ware laat op delen uit een Cellosuite van Bach een prachtige passende dans zien. Zij wordt begeleid door de Syrische celliste Karoun Baghboudarian. Met de talentklas van CaDanZ uit Zutphen diept Heather het thema nog verder uit. Tranen van Maria is een productie van de Zomer Academie Zutphen.

Wereldvrouwen 

In samenwerking met Johannette Zomer, het Leger des Heils Gelderland, Buddy 2 Buddy en Verbindkracht organiseren de Soroptimisten Zutphen op 2 maart in De Proeflokalen een speciale lunch voor vrouwen uit etnische minderheden, nieuwkomers-vrouwen en bijstandsmoeders. Door samen te eten maken ze nader kennis met elkaar. Wat is hun situatie? Waar komen ze vandaan? Sommige van deze ontroerende verhalen zullen door middel van beeldtechniek tijdens de voorstelling op 9 maart worden getoond. Kijk voor meer informatie op en opgave op: johannettezomer.com en zomeracademiezutphen.nl.

Over de uitvoerenden

Behalve Johannette Zomer en Cécile van de Sant (mezzosopraan) treedt zangeres Farida Mohammed Ali op. Zij is vanuit Irak waar ze enorm beroemd was naar Nederland gevlucht. Françoise Atlan is een Franse zangeres met Joods Andalusische achtergrond; een cultuur die ook bol staat van diaspora’s en lijden. Celliste Karoen Baghboudarian komt uit Syrië en woont sinds een paar jaar met man en kind in Groningen. De Canadese Heather Ware is sinds 2003 één van de gezichtsbepalende dansers van het Nederlandse gezelschap LeineRoebana. Naast de talentklas van CaDanZ uit Zuthpen werken ook mee het Tulipa Consort en het Stabat Mater vrouwenprojectkoor o.l.v. Maria van Nieukerken. De regie is in handen van Marleen Prins.

Informatie en kaartverkoop

Za 9 maart 2019 19:00 uur (lezing) 20:00 uur Oostenberg Buitensociëteit Zutphen
Kaartverkoop via Hanzehof.nl