Lokale artiesten te zien in huiskamers in Zutphen en Warnsveld

04-02-2019 Uit Redactie

ZUTPHEN - Het kan met recht het grootste festival van Zutphen en omstreken genoemd worden: huiskamerfestival Gluren bij de Buren. Op zondag 10 februari geven maar liefst 70 lokale artiesten in evenzoveel huiskamers meer dan 200 optredens op één middag. Een monsterklus voor de organisatie, maar het publiek is al jaren gek op het concept. Er worden dan ook ruim 5000 bezoekers verwacht. Aanstaande zondag vindt de vierde Zutphense editie van het gratis toegankelijke festival plaats.

Tussen de schuifdeuren

Van dans tot singer songwriters en van koor tot rockband: je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op het programma van Gluren bij de Buren. En dat allemaal ook nog eens door lokale artiesten. Stuk voor stuk staan ze ‘tussen de schuifdeuren’ in een huiskamer in één van de wijken van Zutphen of Warnsveld. Het publiek zit op de bank; het vloerkleed is het podium.

Nieuwe artiesten 

Het was dit jaar een enorme puzzel voor organisatoren Muzehof, Hanzehof, Stadsonderneming en ’t Atrium. Want ook al konden ze ‘maar’ 70 artiesten en huiskamers programmeren, ze kregen van beiden meer dan 100 aanmeldingen binnen. En dus moest er geselecteerd worden. Er is gekozen voor zoveel mogelijk nieuwe artiesten, die nog niet eerder in het festival te zien waren en voor spreiding van de locaties over alle wijken. Uiteindelijk heeft dat tot een gebalanceerd programma geleidt.

Vrije gift

Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 18.00 uur (als ze het goed plannen) maar liefst 7 verschillende optredens bezoeken. De artiesten geven een optreden van maximaal 30 minuten en op korte (loop)afstand begint dan even later weer een volgende act. Het publiek hoeft niet vooraf te reserveren en kan gewoon binnenlopen. Althans; totdat de bank en alle stoelen en kussens bezet zijn. Want vol is vol, en dat kan bij een huiskamerpodium snel gaan. Het publiek betaalt geen entree, maar mag na afloop een vrije gift doen voor de festivalorganisatie.

 Gluren bij de Buren wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Zutphen, hoofdsponsor Ten Hag Makelaarsgroep en mediapartner AchterhoekNieuws.

 Het volledige programma met informatie over de artiesten en locaties is te vinden op www.glurenbijdeburen.nl of in de programmakrant.