Nieuwe galerie aan Groenmarkt in Zutphen

27-11-2016 Uit Redactie

ZUTPHEN - In het monumentale pand Groenmarkt 7 in Zutphen zijn tegenwoordig twee beeldende kunstenaars gevestigd; zij wonen en werken er, én zij stellen hun eigen werk tentoon. Jente Bagchus (keramiek)en Bart van Oijen (schilderijen en tekeningen). Voordat zij naar Zutphen kwamen hadden zij hun eigen galerie en atelier in Amersfoort en in Wedde (Groningen).

Jente experimenteert met verschillende kleisoorten en -technieken, op zoek naar simpele schoonheid in haar werk, geïnspireerd door bezoeken aan onder meer Ierland, Kreta, Malta en Schotland. Haar keramische vormen ademen de rust uit van lang vervlogen tijden. Het kleurgebruik is niet aan tijd gebonden. Een verwijzing naar prehistorische gebruiksvoorwerpen is duidelijk herkenbaar. Combinaties met hout, ijzer en koper zijn de laatste jaren een nieuwe uitdaging. Haar blauwe en groene glazuren zijn elke keer weer verrassend.

Bart van Oijen volgde in de periode 1970 - 1975 zijn opleiding aan de toenmalige Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Bart van Oijen exposeerde in Nederland, België, Schotland, Spanje, Portugal en Duitsland. Hij schildert, tekent, houdt zich bezig met fotografie, en hij maakt illustraties. Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met lyrisch abstract werk. Zijn technieken omvatten voornamelijk acrylverf op doek en gemengde technieken op doek en papier. Het recente werk van Bart van Oijen kenmerkt zich door de warmte van Malta, en door de overweldigende stilte en ongereptheid van de Schotse Hooglanden.

De galerie aan de Groenmarkt is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur en na telefonische afspraak (0575 847765). De toegang is gratis, koffie en thee ook.Gerelateerd