Ongewone combinatie: Zutphenaren met museum voor zeep en voetbal

07-05-2016 Uit Redactie

BUSSLOO/ZUTPHEN - Verscholen tussen de weilanden op het platteland van Bussloo ligt het kijk- en leeshuis van de Zutphense Joke van 't Erve en Sien van de Velden. “Een uit de hand gelopen hobby, zegt van 't Erve, we hadden zoveel dat we een plek zochten voor opslag. Toen we dit mooie plekje konden krijgen dachten meteen er maar en museum van te maken.” Van 't Erve spaart haar hele leven al hotelzeepjes en verder alles dat met zeep en wassen te maken heeft. Van de Velden is voetbalfanaat en heeft in de loop der jaren een enorme hoeveelheid shirts, vaantjes, boeken en tijdschriften over deze sport verzameld.

Bij binnenkomst is het eerst de beurt aan de zeepjes. Ieder hotel ter wereld heeft wel een eigen zeepje en Van 't Erve heeft ze bijna allemaal. Zeepjes in alle kleuren van de regenboog keurig gerangschikt en gerubriceerd. Daarnaast een verzameling was- attributen en middelen uit het verleden. Wasstampers, wasborden, wringers en zeepkloppers. “Voor veel mensen geeft het een deja-vu beleving, zegt Van 't Erve, ze laten de  kinderen dan zien hoe  hun moeder vroeger de was deed.” Voor de kleinere bezoeker zijn er leesboekjes voor verschillende leeftijden over zeep en wassen.

Het tweede gedeelte is gewijd aan koning voetbal. Het hangt vol vaantjes, shirts, sjaals en posters. En, het is tenslotte een leeshuis, boeken en tijdschriften over voetbal. Alle jaargangen van Voetbal International zijn aanwezig. “Niet iedereen wil lezen”, zegt Van de Velden, “daarom hebben we hier ook een tv met videospeler staan zodat de echte liefhebber belangrijke wedstrijden uit het verleden nog een keer kan zien.” Buiten staan op en klein grasveldje twee goaltjes zodat kinderen het geleerde meteen in de praktijk gebracht kan worden. “Als je dan toch iets over het museum schrijft”, zegt Van de Velden, “zet er dan ook maar in dat ik de jaargangen Voetbal International van 1977 tot en met 1985 overcompleet heb en dat geïnteresseerden contact op kunnen nemen.”

Van de Velden en van 't Erve kunne gepassioneerd vertellen over ieder object in de collectie.

Het Kijk- en Leeshuis is van mei tot en met september bijna iedere zaterdag open behalve in juni. Kijk voor de openingsdagen en tijden op www.kijkenleeshuis.nl. Ook groepen kunnen op afspraak langs komen.
Gerelateerd