Restauratie Het Koelhuis Zutphen weer stap verder

13-01-2020 Uit Redactie

Fotograaf: Ilse de Vries

ZUTPHEN - Er is het afgelopen jaar weer keihard gewerkt aan de restauratie van Het Koelhuis in Zutphen. Deze industriële parel – pal aan de IJssel en tegen de binnenstad van Zutphen – groeit van binnenuit. Er zijn weer nieuwe zalen gerestaureerd. Op dit moment wordt zelfs gewerkt aan het ontwerp van een dakpaviljoen. Bert Hoogeveen koestert de ziel van het pand: “Robuust en menselijke maat tegelijk. Architect Wattjes was een held. Ik ontdek steeds nieuwe kwaliteiten”.

Verbinden met de omgeving 

Missie van de eigenaren – Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen - was Het Koelhuis letterlijk en figuurlijk te openen en verbinden met de omgeving. Dat is gelukt. Met de extra zalen biedt Het Koelhuis nog meer ruimte voor werk-ateliers tot congressen en van trainingen en bedrijfsbijeenkomsten. De faciliteiten voor privéfeesten kregen in dezelfde restauratieslag een update.

Lounge- en werkruimte waar je nooit meer weg wil


Het Waslokaal op de tweede verdieping kreeg een akoestische update. De ruimte is een jongensdroom. De pilaren geven je op alle plekken beschutting. Er is een eigen keuken op een verhoging, twee kassen met eigen werkplekken, verschillende relaxhoeken met vintage meubels, planten en plek voor een klein plenair deel. Daarmee heb je een eigen lounge- en werkruimte van 220 m2 waar je nooit meer weg wil. Meer dan geschikt als ‘eigen’ inspirerende ruimte voor sessies van één of meer dagen of dagdelen voor één tot 50 personen.

Upgrade van het interieur

Het interieur is op verschillende verdiepingen aangepakt. De Uitkijk op de eerste verdieping, met zicht op de Marstunnel, is gerenoveerd. De ruimte heeft zicht op het bijzondere lichtkunstwerk van Herman de Kuijer. Duizenden led-lichtjes in de tunnel komen in de wintertijd extra tot hun recht. Ze hebben intense kleuren en worden aangestuurd door een computerprogramma. Verder is de capaciteit van de toiletgroep op de begane grond verdubbeld en helemaal vernieuwd met prachtige kleuren en materialen. Er is een receptiebalie bij de entrée toegevoegd.

Hergebruik als uitgangspunt

Mieke en Bert behouden en restaureren niet alleen het industriële Koelhuis zelf, maar werken bij het inrichten met hergebruik waar ze maar kunnen. Ooit werd een stations-trap uit Utrecht de toegang tot de derde verdieping en een bar uit Haarlem een verplaatsbaar element voor verschillende zalen. Lang is gewerkt met biertafels en stoelen van de kringloopwinkel. Nu is er weer een upgrade van het interieur, uiteraard opnieuw met hergebruik van meubilair. Dit keer overgenomen van restaurant perron 4/5 Tollius uit Amersfoort. In overleg met Prorail kon het ‘s nachts van het perron worden opgehaald. Gulle gevers verrasten Het Koelhuis met een unieke Piet Hein Eek tafel. Het is een blikvanger in de Machinekamer, gemaakt van metaal restmateriaal met daarbij bijzondere vintage design stoelen.

Koesteren van de ziel van Het Koelhuis

Het karakter van Het Koelhuis is niet alleen maar ‘bewaard’ gebleven. Door de hand van Bert Hoogeveen is het karakter versterkt zonder zijn ziel te verliezen. Bert, patineur/decorateur en brein achter de restauratie, werkte lang bij Decoration Empire. Kwaliteit was de standaard bij deze bijzondere interieurdesigners. Het leidde Bert van Sint-Petersburg, via New York naar Antibes en meer. “Het belangrijkste uitgangspunt

voor mij blijft authenticiteit. Koester de ziel van een pand. Houd je roer daarin recht. Niet iedereen ziet meteen waar je naartoe werkt. Maar vanaf dag één heb ik samen met Mieke geweten waar het heen moest. Een open en transparant gebouw, zonder het stoere karakter te verliezen. Natuurlijke materialen en kleuren en hergebruik. Stap voor stap met beschikbare middelen de kwaliteit verhogen.” Op de vraag of hij de restauratie nog niet moe is: “Integendeel. De liefde voor zo’n pand groeit, ik ontdek steeds nieuwe kwaliteiten. Het ontwerp van Wattjes is grandioos. Ik heb nog nooit zo’n robuust pand gezien met tegelijk zo’n menselijke maat. De grootte blijft ook uitdagen. We zijn nu bezig met de ontwerpen voor het dakpaviljoen”.

 Het Koelhuis is dé industriële evenementenlocatie in Oost-Nederland. Het ligt niet alleen centraal in Oost Nederland, het is ook maar een uur rijden van Amsterdam. Het ligt pal aan haven en aan de prachtige rivier de IJssel en vlak achter station Zutphen.

Met de extra zalen biedt Het Koelhuis nog meer ruimte voor werk-ateliers tot congressen met sub-sessies, heidagen, trainingen en bedrijfsbijeenkomsten.