Subsidie voor opera en IJsselbiënnale in Zutphen

30-11-2016 Uit Redactie

ZUTPHEN – Een opera en een IJsselbiënnale, dat zijn de plannen die de stichting in oprichting Cultuur en Erfgoed moet uitvoeren volgend jaar. Vooruitlopend op het instellen van de stichting Cultuur en Erfgoed heeft het college toestemming gekregen van de raad om de uitvoering van de Cultuuragenda alvast ter hand te nemen. De aanvragen die betrekking hebben op 2017 konden volgens de gemeente niet wachten tot de oprichting van de nieuwe stichting.

Op het moment dat de stichting bestaat, zal deze een budget van 150.000 euro tot zijn beschikking krijgen. 50.000 daarvan wordt toegeschreven aan het realiseren van de opera en Ijsselbiënnale.

IJsselbiënnale
De IJsselbiënnale moet een internationaal evenement worden met de eerste editie in 2017. Het moet de IJsselvallei met de Hanzesteden op de kaart zetten. “Kwalitatief hoogwaardige kunst wordt ingezet als middel om de beleving van de regio te versterken met als doel om de IJsselvallei blijvend onder de aandacht te brengen van een internationaal publiek.” zo stelt de gemeente in het besluit.

Opera
Daarnaast moet de opera 'Cosi fan tutte' kunst en cultuur bij een breed publiek brengen. De opera moet laagdrempelig voor het publiek opgezet worden. “De open en laagdrempelige opzet van deze opera geeft een breder publiek toegang tot een voorstellings- en muziekvorm die vaak als onbereikbaar of weinig toegankelijk ervaren wordt. Het is de intentie om samenwerking te zoeken met muzikale partners als de Muzehof en de Cello Academie en passende activiteiten in de stad te organiseren rondom de opera. Het is de bedoeling dat de voorstellingen brede aandacht gaan genereren voor de IJsselvallei, de Hanzesteden, de cultuurhistorie van de stad Zutphen, het erfgoed en de landschappen er omheen.” aldus de gemeente.Gerelateerd