Uniek stukje geschiedenis in Zutphens Geelvinckmuseum

03-07-2017 Uit Redactie

ZUTPHEN - In Zutphen is vanaf deze week een uniek muziekinstrument te zien. Het op 29 juni geopende Geelvinck Museum heeft namelijk een tafelpiano van de Franse koningin Marie Antoinette voor haar collective verworven. Het instrument werd tijdens de opening van het nieuwe museum onthuld door burgemeester Annemieke Vermeulen en wethouders René Sueters en Oege Bosch.

Marie Antoinette (1755-1793) was als dochter van de Oosternrijkse Keizer politiek uitgehuwelijkt aan de Franse koning Lodewijk XVI. Ze stond bekend als een eigenzinnige, niet bepaald fijngevoelige vrouw die gewend was aan buitenproportionele rijkdom. Ze spendeerde naar hartelust, maar stond uiteindelijk achter haar echtgenoot toen de Franse revolutie uitbrak. Helaas had Marie Antoinette weinig politiek maatschappelijk besef, waardoor ze uiteindelijk op 16 oktober 1793 naar de guillotine werd gebracht en voor het oog van het volk onthoofd is.

Fortepiano
Waar Marie Antoinette wat minder om bekend staat is dat ze uitstekend klavecimbel speelde. En later, toen dit instrument in zwang kwam, ook de fortepiano. Ze introduceerde de tafelpiano aan het hof en had er maar liefst zeventien tot haar beschikking, allemaal vervaardigd door haar protégé
Sébastien Erard. De tafelpiano die het Geelvinck heeft verworven, dateert uit 1788, vijf jaar voor haar dood. Het instrument is vooralsnog niet bespeelbaar, maar zal in de toekomst worden gerestaureerd.

Uniek instrument
Er zijn slechts twee tafelpiano’s bekend die aan Marie Antoinette toebehoord hebben. Één piano maakt deel uit van de Cobbe Collection en staat in Surrey in Groot-Brittanië. En de ander staat sinds deze week ín Zutphen. De tafelpiano in het Geelvinck is bijna 230 jaar oud, is gemaakt van mahoniehout en komt uit het bezit van de graven van Reiset. De tafelpiano is in 1955, samen met de tafelpiano in Engeland, geëxposeerd in het Paleis van Versailles in een tentoonstelling over Marie Antoinette. Sinds die tijd is hij niet meer voor het publiek te zien is geweest, maar vanaf vandaag is de tafelpiano weer te zien in het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen.

Levendig museum
Het nieuwe Geelvinck Muziek Museum is gevestigd in het oude patriciërshuis De Wildeman op de Zaadmarkt en is vanaf 30 juni geopend voor publiek. Samen met het Geelvinck Pianola Museum in Amsterdam bezit het de grootste Nederlandse collectie historische piano's uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Daarnaast organiseert Geelvinck kleinschalige concerten, muziekwandelingen en het jaarlijkse Geelvinck Fortepiano Festival dat ook in Zutphen plaatsvindt.