Vlindertuin De Kas gaat uitbreiden

14-02-2019 Uit Gerard Kiezebrink

Foto: Wim Kersten met nieuwe aanwinst. Fotograaf Gerard Kiezebrink

ZUTPHEN - We spreken met Wim Kersten, de trotse initiatiefnemer van de Vlindertuin op de Kaardebol aan de Harenbergweg 1 in Zutphen. Al voor
het vijfde jaar opent de vlindertuin de deuren. De vlindertuin zal vanaf Pasen tot oktober geopend zijn van woensdag tot en met zondag. “Nu we in de wintermaanden gesloten zijn, zijn wij met man en macht bezig met de nodige veranderingen" zegt Wim.

De Juffertjestuin

In de bestaande vlindertuin worden de wandelpaden nog wat breder gemaakt zodat mensen die een rolstoel of rollator hebben, zich nog beter kunnen verplaatsten op de paden en ongehinderd kunnen genieten van de vlinders. Ook zijn we nu op het terrein van de Kaardebol bezig om een inheemse vlindertuin te bouwen, die de naam ‘Juffertjestuin’ krijgt. Een project waar heel veel werk in zit. Dit project wordt ondersteund door het Prins Bernhard
Cultuurfonds, waar we heel blij mee zijn, verteld Wim Kersten. De Juffertjestuin bestaat uit een tunnelkas, waar een fijnmazig gaas overheen is gespannen. Hiermee worden vlinders binnen- en vogels buitengehouden. De ingang zal daarom ook worden voorzien van een sluis om de tuin te kunnen betreden.

Zeldzame vlindersoorten

De tuin heeft een oppervlakte van 200 vierkante meter en gaat omgetoverd worden naar een aantrekkelijk landschap met mooie waterpartijen en beeklopen. Dit omdat in de Juffertjestuin niet alleen diverse in Nederland zeldzame vlindersoorten te zien zullen zijn, maar ook verschillende soorten waterjuffers, wat best uniek genoemd mag worden. Waterjuffers hebben water nodig om zich voort te planten. Het publiek kan de Juffertjestuin bekijken onder begeleiding van een gids die veel over vlinders en juffers weet te vertellen.

Aangelegd door vrijwilligers

Deze tuin wordt aangelegd door vrijwilligers. Er is inmiddels veel grond verzet, er zijn flinke waterpartijen gegraven en honderden planten en struiken gepoot. Onder de vrijwilligers is ook een tweetal nieuwe Nederlanders uit Syrië die flink veel werk verzetten. Rond de Juffertjestuin komen kleurige borders vol met planten die voor vlinders aantrekkelijk zijn als nectarbron en ook als waardplant voor rupsen, zodat ook de vlinders, wilde bijen en andere insecten op de Kaardebol profiteren van deze nieuwe vlindertuin.

Erve Eme pakt uit

Tijdens het Paasweekend, traditioneel de opening van het seizoen op de Kaardebol, zal de Juffertjestuin voor het eerst open zijn voor publiek. De tropische vlindertuin is dan ook weer geopend. Bovendien is er dan van alles te doen op de Kaardebol, want Erve Eme pakt uit met een grote Middeleeuwse markt, met muziek, ambachten en Middeleeuwse waren.

Heb je zin om ook als vrijwilliger mee te werken aan de vlindertuinen of de historische tuinen op de Kaardebol?
Neem dan contact op via info@vlindertuindekas.nl Voor meer info : www.facebook.com/VlindersinZutphen/ en www.vlindertuindekas.nl