Zutphen bruist op 15 september!

10-09-2019 Uit Redactie

ZUTPHEN – Op zondag 15 september bruist Zutphen. Op die dag is het Open Monumentendag én wordt festival Ambacht21 gehouden. Bovendien is er een extra koopzondag en vindt aan de Berkel een bijzondere operavoorstelling van de ToverfluitRAP plaats.

Gratis toegankelijk

Elk jaar wordt tijdens het tweede weekend van september Open Monumentendag gehouden. In heel Nederland zijn op zaterdag en zondag duizenden monumenten gratis toegankelijk. Uiteraard zijn ook in monumentenstad Zutphen tientallen monumenten open voor publiek zoals de Drogenap, de Bourgonjetoren, De Proosdij en Huize Borro. Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Plekken van Plezier’ waar Zutphen op geheel eigen wijze op inspeelt. Uiteraard staat de openstelling van monumenten centraal, maar daarnaast zijn er ook optredens van koren, dans- en muziekgroepen, zijn talloze ateliers en musea gratis te bezoeken en worden er wandelingen en lezingen gehouden. Om 16.00 uur wordt in de Burgerzaal bovendien de prestigieuze Paltsprijs uitgereikt.

Kinderen

Dit jaar is er meer dan ooit een uitgebreid programma voor kinderen. Musea Zutphen, de Buitensociëteit, het Regionaal Archief Zutphen en Erve Eme hebben allemaal leuke activiteiten voor kinderen op het programma staan. Vanuit Open Monumentendag is er een speciale kindertocht naar de Museumhaven én is er een stempelactie waarmee kinderen een gratis ijsje van Talamini kunnen verdienen. Bovendien vindt zondag Ambacht21 plaats: het leukste doe- en maakfestival van Nederland.

Festival Ambacht21

Festival Ambacht21 laat jong en oud ervaren hoe mooi het is om met je hoofd, hart en handen te werken. Er zijn demonstraties, workshops, videopresentaties en tal van knutselactiviteiten. Kinderen mogen vooral zelf aan de slag, bijvoorbeeld als smid, leidekker of zeilmaker. Ook kan er geëxperimenteerd worden met moderne technieken, zoals virtual reality en 3D printing.

ToverfluitRAP

Als klap op de vuurpijl is er op zondagmiddag én avond ook nog een bijzondere buitenvoorstelling van de Toverfluit. Die Zauberflöte behoort tot de bekendste en meest opgevoerde opera uit Mozarts repertoire. De ToverfluitRAP combineert klassieke muziek met rap- en hiphopmuziek. ToverfluitRAP wordt uitgevoerd door een grote variatie aan vocalisten zoals de Zutphense rapper Pjotr, gevestigde zangers, de Ulftse Nachtegalen en een ambitieus amateurprojectkoor. De buitenvoorstellingen zijn bij de veertiende-eeuwse Berkelpoort, die dag ook opengesteld voor Open Monumentendag.

Op de kaart in het programmaboekje van Open Monumentendag staat waar de activiteiten van Open Monumentendag, Ambacht21 zijn en informatie over de buitenvoorstellingen ToverfluitRAP. Het programmaboekje is vanaf nu verkrijgbaar bij onder meer de VVV en het stadhuis.

 

Meer info: www.openmonumentendagzutphen.nl, www.ambacht21.nl, www.zomeracademiezutphen.nl